Óvatosan vezetek, mégis sokat fogyaszt

2012.12.11. 10:28

Kedves Motordoktor!

Nekem egy Kawasaki ZR400D típusú, japán belpiacos '96-os motorom van. Egyik kérdésem az lenne, hogy olvastam, hogy 5 liter és ez alatti fogyasztás is elérhető. Nekem akármilyen kezesbárány is voltam szűk 7 liter alá nem sikerült még vinni. (Megjegyzem nem gyári kipufogó van rajta, eredete ismeretlen, a dobban egy perforált henger van valószínűleg üveggyapottal kitöltve). Hogy tudnám redukálni ezt a fogyasztást? Miket célszerű átnézetni, kalibrálni ennél a típusnál?

Másik kérdésem a kuplunghoz köthető. Mivel tanulómotor is volt, ez nincs a legjobb állapotban, egyszer már után kellett állítani, de még mindig csúszik. Ennek a felújítása csak teljes cserével oldható meg, vagy létezik valami költségkímélőbb megoldás is? Ilyen belpiacos motoroknál, hol célszerű alkatrészhez folyamodni?

Köszönöm válaszod,

Ádám

Kedves Ádám!

A túlfogyasztásra már meg is van az első ok, a kuplung csúszása. Ez ráadásul a kenőolajat (motorolajat) is tönkreteszi, tehát először ezt kell orvosolni. A Red Baronnál minőségi alkatrészeket kapsz hozzá, nem kínai utángyártottat, én ezt javasolom, ott szerezd be.

Utána a karburátor ellenőrzése során mindent vissza kellene állítani gyári állapotra, benzinszint, tű állás és fúvókaméretek. Ekkor ki kell próbálni a motort és ellenőrizni, hogy közés és felső tartományban, hogy viselkedik, mert elképzelhető, hogy a kipufogó kicsit beleszól a dologba. Ekkor, műszerek híján egy fúvókamérettel az egyik irányba, leginkább felfelé el kell menni és a változást megnézni. Ha jobb lett, akkor még egy lépcső próbája lehet, hogy további eredményeket hoz, ha nem lett jobb, akkor a másik irányba kell elmozdulni. Ez elég időigényes, és fúvókaigényes feladat, de a karburálás műszerek nélkül már csak ilyen, sajnos.

Üdv.

Motordoktor