Akadozik a Suzuki SV1000

2012.12.19. 10:06

Kedves Motordoktor!

Van egy Suzuki SV 1000S-em, 2004-es évjárat, 2 hónapja volt rajta egy komplett 24.000 km-es nagyszervíz szakszervízben. Minden rendben volt vele, de az akkumulátor (ami még gyári) megadta magát ma reggeli indításkor. Gondoltam, még motorozok egyet, ezért akkutöltőt rátettem, elindítottam a motort, majd motoroztam. kb. fél órás motorozás után időnként akadozott a motor, majd kigyulladt a hibajelző piros lámpa, sárga üzemanyag szintjelző lámpa (holott tele volt a tank), majd elaludtak ezek a visszajelzőlámpák, majd újra kigyulladtak, majd hirtelen az összes LCD hibajelző felirat is kigyulladt.

Megálltam, olajszint rendben, ezért hazamentem óvatosan, de többször is akadozott, de nem állt le.

Induláskor tankoltam is, ezért most üzemanyagra is gyanakszom, de félek, hogy akkutöltős indulás, vagy a gyenge akku is okozhatja a problémát.

Magamtól először az akksit cserélem, üzemanyagrendszer tisztítót teszek a benzinbe, de a véleményedre vagyok kíváncsi, hogy jó irányba indulok így, vagy nem?

Előre is köszönöm válaszod

Zoltán

Kedves Zoltán!

Ez a hirtelen akadozás tipikusan elektromos probléma. Amikor benzint nem kap, akkor inkább teljesítmény visszaesés, vagy ksiebb torpanás léphet fel, de az azonnali kihagyás, akadozás, majdnem mindig elektromos probléma. Én inkább valami olyan testhibára, vagy főáramköri pozitív áram megszakadásra tippelnék, amely az akkumulátor töltéssel, esetlegesen az akksi lecsatlakoztatással összefüggésben van. Ezek a kontakt hibák különféle hibákat tudnak generálni és a motor hibatárolóját különféle hibákkal teleírják, annak ellenére, hogy ezen részegységek tökéletesek, csak a tranziensek generálnak valótlal kódokat.

Legyen egy akksicsere, valamint a főbb kábelek és váz test ellenőrzése, véleményem szerint ezzel meg is szűnik a hiba.

Üdv.

Motordoktor