Baj van a Honda VF vezérműtengelyével?

2013.02.08. 06:35

Üdvözlet!

Van egy Honda VF 750 F-es motorom. Nagyon jó gép imádom. Mindenütt azt olvastam, hogy a vezérműtengelye nem a legjobb, mert hogy állítólag ez a gyengéjük. Lehet ezt valahogy orvosolni? Mondjuk más motor vezérműtengelyét belerakni. Egyáltalán mi a gond velük? Azt tudom, hogy az előző tulaja is megjárta. Ezt a gépet imádom és ezért nem akarom eladni, de így se akarom hagyni.

Kicsit költeni akarok rá, de azt se akarom, hogy kidobott pénz legye.

Ha tudsz esetleg segíteni, akkor várom válaszodat!

Üdv, Árpád

Kedves Árpád!

A VF 750 F valóban problémás motor a vezérműtengelyeket tekintve, elsősorban az 1983-as és 84-es modellek szenvedtek tőle. A probléma nem pontosan meghatározható, még a gyár is bizonytalankodott, hiszen hét vagy nyolc módosítást eszközöltek a blokkon és az alkatrészeken a probléma megnyugtató megszüntetésére az 1984-es évben.

Egyik probléma a vezérműtengely rossz felületi kezelése volt, a másik pedig az alacsony fordulaton elégtelen olajnyomás, amit gyakran gyártáskori fémforgács maradványok okoztak és gyorsították a tengelykopást.

Az egyik módszer, amit javasoltak mindenkinek, hogy az alapjáratot állítsák magasabbra, legalább 1300-ra, hogy az olajnyomás melegen se essen bizonyos érték alá, de ez csak részben oldotta meg a problémát. A másik a jobb kenőképességű és hígabb SAE 5W40-es szintetikus olaj használata az előírt SAE 10W40-es helyett, ahol a térfogatáram az említett kenési helyeken nagyobb és a nyomás hamarabb kialakul.

Más motor tengelyét nem lehet belerakni, ha már kopott, akkor egy újabb, várhatóan jobb minőségű, de típus azonos tengelyt kell beletenni. Nem szentírás azonban, hogy a tengellyel baj lesz. Reménykedjünk, hogy az előző tulaj egy újabb, jobban felületkezelt tengelyt tett már bele és neked gondmentes használat lesz a jutalmad.

Üdv.

Motordoktor