Hangosan koppan a futómű

2013.03.13. 10:50

Tisztelt Motordoki!

Van egy Suzuki TL 1000 S 98-as évjáratú motorom.

A problémám az lenne vele, hogy az első futómű felől koppanó hangot hallok, ha útszint különbséghez érek vagy ha kátyún megyek át. (Olyan mint mikor az autónál a toronycsapágy csere érett).

Mivel rendkívül zavar(t) a dolog ezért álló helyzetben is megnéztem. Ilyenkor az első fék behúzásakor és ezt követően megrugóztatva a teleszkópot, akkor recsegő hangot ad ki. (Nem minden rugózásnál csak ha nagyon össze nyomom, illetve kihúzom a teleszkópot).

Mi lehet a probléma?

U.i: Az olajat nem engedi, a kormánycsapágyat jónak találtam.

Üdvözlettel,

Kristóf

Kedves Kristóf!

A teleszkóp villa belsejében számos dolog adhat hangot. Ez nem is biztos, hogy hibára utal, leginkább csak a működés velejárója. Ha viszont hangosabbak koppan vagy súrlódik, akkor mindenképpen meg kell nézni, ellenőrizni.

Először a villa lógását kell ellenőrizni, feltámasztott, felbakolt motornál, megfogva a tengelynél előre és hátra mozdítva van-e érezhető kottyanás. Ez kopott csúszóperselyre utal. Az erősebb súrlódó hang utalhat alacsony olajszintre, vagy idegen anyagra a villában, esetleg valami letört alkatrészre. Ezt leginkább szétszereléssel lehet eldönteni, azonban ez már nem az otthoni karbantartás része, ezt szakműhelyre kell bízni.

Üdv.

Motordoktor