Elment az alapjárat, otthon javítanám

2013.06.10. 12:53

TIsztelt Motordoktor!

Segítséget szeretnék kérni tőled. Van egy 2005-ös Sv-m és mivel tegnap gyönyörű napsütéses idő volt, gondoltam, hogy meglátogatom a vasat a garázsban. A lényeg, hogy beindítottam járt kb 1-2 percig, utána elment az alapjárat.

Gondoltam, hogy picit megyek vele, hátha csak dacból csinálja, mert nem foglalkoztam vele túl sokat a nagy hidegben ( max. 2-3 hetente beindítottam kb. 5 percre). 1-2 km után azt hittem, hogy meggyógyult, de amire visszamentem a garázshoz, megint leállt. Ismét nincs alapjárat..

Ha folyamatosan húzom a gázt pl. 2000 rpm-ig üresben, akkor is egyenleten a járás, és ha elengedem, leáll. Van ötleted, hogy ilyenkor mit érdemes kitisztítani, vagy megnézni? Sajnos szervizbe nem fogom tudni mostanában elvinni, mert elég sok sárga papírfecnim gyűlt össze az utóbbi időben, úgyhogy úgy döntöttem, hogy megpróbálom én meggyógyítani a kis Kedvencemet.

Lassan itt a jó idő és addigra valamit csinálnom kell. Amit még elfelejtettem, hogy ősz végén kapott új gyertyákat, amivel rendesen működött.

Előre is köszönöm a válaszodat, segítségedet.

Zoli

 

Kedves Zoli!


A problémád nem egyedi, egyre gyakrabban találkozom hasonló dolgokkal hosszabb tárolás után. Azt gondolom, hogy nem egy-egy alkatrész helytelen működése okozza ezt, hanem több dolog együttes hatása.Az első és legfontosabb, hogy a kezeletlen, utólag nem adalékolt benzinekből kiválnak olyan dolgok, amelyek lerakódásokat okoznak. Ezek az injektorok porlasztási képét rontják, így a keverék rosszabbul ég, nehezebben gyullad és az indítást nehézzé, az alapjáratot bizonytalanná teszi. Ehhez jön hozzá, hogy az alapjáratot beállító léptető motor, amely a fojtószelep tengelyét mozgatja kicsit meg van szorulva, nehezebben jár és nem tud olyan pontosan szabályozni. Ezt okozhatja kosz, megkeményedett, koszt összegyűjtött valamilyen kenőanyag, zsír vagy olaj is.Megoldás kettő is van.

Egyik a szétszedéses tisztítás, amit szakértelem nélkül nem javasolnék, ez inkább egy lelkiismeretes szerviz feladata, a másik pedig a türelmes járatás, mert ezek a dolgok maguktól is be tudnak járódni, kidolgozzák a koszt a megragadt alapjárati léptető motor megmozdul, bejáródik és általában tünetmentes lesz a motor. Ha nem, akkor a szerelő lesz a megoldás.

Üdv.

Motordoktor