Össze-vissza jár az alapjárat

2015.07.14. 17:41

Kedves Motordoktor!

Segítségét szeretném kérni egy Suzuki GS500e-vel kapcsolatban. A motor 2004. évi 7. havi. Egy éve van nálam, már vételkor is volt minimálisan a mostanira emlékeztető zaja, de felerősödött úgy, hogy már mindenképpen szeretném megcsináltatni, de előtte kikérném a véleményét, tanácsát. Arról van szó, hogy alapjáraton kb. 1500-as fordulaton mozog, de ez gyakran leesik 500-at is egy hangosabb kattanás kíséretében, majd visszamegy 1500-ra és ott ingadozik, majd újra leesik. Hidegen, melegen egyaránt produkálja ezt a motor. Egy hosszabb út után pedig magasabban van kb 2000-2500 a fordulat és ugyanúgy visszaesik akkor is kattanással, aztán visszatér az előzőre. Ezeket üresben alapjáraton és sebességben, de behúzott kuplunggal is produkálja. Menet közben magasabb fordulaton nem jelentkezik ez a hiba. Arra gyanakszom hogy a karburátor környékén lehet a baj. A szerelőmmel karburátor tisztítást és hangolást beszéltünk meg, de egyenlőre még nem tudja megcsinálni, ezért is kérem segítségét elsősorban.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.: Gergő

Kedves Gergő!

A fennmaradó alapjárat, a nehezen visszatérő fordulat általában valami fals levegő szívásra utal, valami tömítetlenségre a karburátor és a hengerfej között. Ez lenne az első, amit alaposan megvizsgálnék. Az, hogy nehezen esik vissza, aztán pedig kattanással, vagy ehhez hasonló zajjal esik vissza, ez meg arra enged következtetni, hogy a karburátor tolattyúja akad meg, vagy valami azon a környéken nem gömbölyű. Érdemes lenne ránézni a gázbovdenre akkor, amikor a fordulat fennmarad, hogy visszatér-e teljesen, nehogy valami mechanikus baj legyen, esetleg a bowden szorul meg, akad fel néha.

Ha ezek mind rendben lévőnek tűnnek, akkor le kell szedni a karburátorokat és alaposan megnézni, kitisztítani, majd ismét beállítani, összehozni a szinkront.

A zajra nem tudok mit mondani, azt hallani kellene, tippelgetni nem szeretnék.

Üdv.

Motordoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.