Zajból jósolni hibát

2015.07.25. 19:04 Módosítva: 2015.07.25. 19:05

Üdv Doki!

Van egy Honda CBR600 F4-em, 1999-es, 86 ezer km-rel. Amikor hidegen beindítom, gyönyörű hangja van, de ha bemelegszik, valami elkezd kopogni benne. Lehet hallani, hogy a motor szépen jár, de valami egyenetlenül kolompál benne. Ezt behúzott kuplungnál is csinálja, viszont menet közben nem, illetve ha sebességbe rakom, és csúsztatom a kuplungot, tehát "feszül" a hajtás, akkor sem csinálja. Vajon mi lehet ez? Köszönöm előre is!

Üdv, Misi

Kedves Misi!

Nagyon nehéz a helyzetem, ha valami elmondott, de számomra nem hallható zaj alapján kell valamiféle diagnózist felállítanom. Ha hidegen nem csinálja, melegen meg igen, akkor arra következtethetünk, hogy a hőtágulással, illetve az olaj hígulásával jön meg a zaj, tehát nem arról van szó, hogy valaminek fél centis játéka van, hanem viszonylag kicsi hézag okoz zajt.

Sajnos akár hajtókar is lehet, hiszen 86e km még egy Hondának sem kevés. Ezt úgy lehetne megnézni, hogy amikor kopog, akkor sorban le kell húzni a pipákat, illetve a pipákról lekötni a vezetéket, és ha abbahagyja, akkor sajnos valami komolyabb a baj, például hajtókar csapágy. Ha viszont minden hengernél megmarad, akkor esetleg a primer hajtás foghézagával, a kuplungkosár alatti csapággyal, stb. lehet probléma, ebbe az irányba kell elindulni.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, a zajok nagyon beszédesek lehetnek, egy tapasztalt szerelő bizonyos zajokat azonnal felismer. Így elmondás alapján, amit én csinálok, az csak tippelgetés.

Üdv.

Motordoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.