Lehet-e baj: 700 kilométer 125-össel

2015.08.05. 15:39

Tisztelt Motordoktor!

Van egy Suzuki GN125-ös motorkerékpárom, kíváncsi lennék, hogy károsíthatja-e a blokkot, ha egyszerre levezetnék akár 700 kilométert kb. 70-80-as tempóval? Illetve ha ilyen sokat mennék megállás nélkül, megálláskor kell még járatni a motort, hogy lehűljenek a szelepek?

Köszönöm válaszát!

Péter!

Kedves Péter!

Meglepő módon ezeknél a kis köbcentis négyüteműeknél sem a fordulatszám a gyilkos, hanem a kis fordulaton erőltetés. Amikor ezeket tervezték, méretezték, akkor tudták, hogy könnyű lesz maximális teljesítményen járatni és meg is fogják sokan tenni. Egyébként az ökölszabály az, hogy a motor a maximális teljesítményéhez tartozó fordulatszám felénél érzi jól magát, és simán, hosszan és probléma nélkül tartható a maximális fordulat 3/4-e. A kisebb motorok meg akár a teljes fordulatot is elviselik sokáig. Termikusan is ehhez vannak méretezve. Egyébként a szelep már viszonylag kis futás után is eléri az üzemi hőfokát, utána az állandósult üzemállapot állandó szelephőmérsékletet hoz, ha átmegyünk a szomszéd faluba vagy kerületbe, akkor sem szoktuk járatva hűteni, 700 km után sem szükséges. Szerintem nem lesz probléma, hajrá, jó utat!

Üdv.

MotordoktorHirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.