Gondol egyet, aztán leáll a Hondám

2015.10.31. 10:27

Kedves Motordoktor

A furcsa hiba egy hónapja lépett fel a Honda CBF500 motoromnál (39000 km van benne). Álló helyzetben (alapjáraton) gondol egyet, és megáll, mintha levettem volna a gyújtást, sőt, még menet közben is megtette ezt párszor.

Minthogy ez villamossági (kontakthibára) utal, módszeresen végigvizsgáltam minden vezetéket: széthúz/takarít/kontaktspray/összedug.... Nem találtam semmi érdemlegeset, de a jelenség azóta is előfordul.

Van valami ötleted, mi lehet ez, mi okozhatja a leállást?

Előre is nagyon köszönöm a segítséged.

Gy.öreg motoros

Kedves Gy!

A ritkán jelentkező hibák a legrosszabbak, mert nehéz diagnosztizálni. Az ilyen jellegű leállás valóban általában elektromos hibára utal, ebben az irányban kell elindulni. Én úgy kezdeném, hogy azokat a biztonsági elektromos dolgokat nézném meg, amelyek a motort leállítják, tehát gyújtást szakítanak meg. Első a kill switch vagy vészleállító, utána jön az oldaltámasz-kapcsoló, valamint a kuplungkapcsoló hibája, illetve a fokozat érzékelés üres kijelzése.

Ha ezek közül minden rendben van, akkor a test vezetékeket nézném meg, majd a gyújtótrafó környékén keresgélnék. Sajnos azt sem zárhatjuk ki, hogy valami komolyabb elektromos hiba van, de ne a drága alkatrészek cseréjével kezdjük, hanem ezekkel az ellenőrzésekkel.

Üdv.

Motordoktor