Mennyivel szélesebb gumiból nincs még baj?

2015.12.16. 12:29

Tisztelt Totalbike!

Motoromra (Yamaha FZX 750, 1988-as évjárat) új gumikat szeretnék vásárolni. A gyártó által javasolt méretek: elöl 110/90 R16, hátul 140/90 R15. Felmerült az ötlet, hogy esztétikai okokból szélesebb abroncsokat választanék.

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen méreteket javasolna, amik még biztonságosan használhatóak és váltóméretek is egyben (én a 120/80 R16 és a 150/80 R15 vagy 160/80 R15 méretekre gondoltam). Fizikailag elfér a szélesebb gumi elöl és hátul is. Az első felni szélessége 2,5 coll, a hátsóé 3,0 coll.

Tanácsát előre is köszönöm!

Üdv.: Zoli

Kedves Zoli!

Az úgynevezett váltóméret motorkerékpárnál nehezen értelmezhető szó - ha valakinek nem lenne meg, ezt akkor szokták használni, amikor autóra nagyobb felnit tesznek alacsonyabb oldalfalú gumival, úgy, hogy ne változzon meg a felgumizott kerék külső kerülete. Motornál viszont nem igazán szokás a felni méretével játszani - most az épített motorokat és a krossz/szupermotó átalakításokat ne vegyük ide, az nagyon félrevinne, ráadásul ott azért is más a helyzet, mert cserélik a felnit is.  A motoroknál a kerékméret a nagyon pontosan kiszámolt geometria része, illetve mivel a motor kanyarban bedől, nagyon nem véletlen, hogy milyen magas oldalfalat ajánlanak hozzá azok, akik az egészet tervezték.

Bár normális esetben az a válasz, hogy a gyárilag előírt mérettől nem szabad eltérni, valójában az egy számmal szélesebb gumi ha éppen jót nem is tesz a vezethetőségnek, érdemileg nem is rontja azt. Tehát a 140/90 R15-ös hátsó helyére egy 150-es még simán felmehet. Ha viszont már 160-asat feszítenél rá a felnire, akkor már jelentősen fog deformálódni a gumi profilja, és egészen biztosan rosszabb lesz tőle a motor.

Az első 110/90-es gumit viszont nem zargatnám - az első abroncsnak az irányíthatóságban van komoly szerepe, például egy hegyesebb, V-profilú gumival érezhetően pengébben kezd el mozogni a gép, míg egy szélesebbtől indokolatlanul tohonya lesz - ráadásul a 110-es helyett feltett 120-astól még nem lesz vagány bobberes megjelenése az FZX-nek, szóval ezt nem érzem indokoltnak meglépni.

Üdv:

Zomborácz Iván