Átvertek vagy előfordulhat ilyen?

2016.03.25. 15:30

Tisztelt Motordoktor!

Vásároltam decemberben egy Suzuki GSX600F típusú motorkerékpárt. Kb. 3 alkalommal használtam a próbakörön kívül. Vittem magammal szerelőt is, nem talált nagy problémákat. El szerettem volna vinni '0 revízióra', hogy tavasszal csak rá kelljen ülni. De nem indult be. Könnyedén forgatott az önindító, kompresszió mérés után kiderült, hogy a 2 középső hengerben csak 4,5 a kompresszió. Hogyan lehetséges ez úgy, hogy egyszer beindul, megy, nem füstöl, szépen jár... aztán következő alkalommal meg nincs kompresszió? Elképzelhető, hogy átvert az eladó, tudhatta, hogy rossz a motor, vagy szerencsétlen véletlen az egész?!

Ön mit javasol? Mi a véleménye?

Várom válaszát.

Antal

Kedves Antal!

Nagyon nehéz megmondani, hogy mi okozhatja a kompresszióvesztést, ahogy azt is nehéz lenne bizonyítani, hogy az eladó tudott róla.

Először megnézném a légszűrő környékét, nem kapott-e be valami idegen anyagot, esetleg nincs-e korábbi visszadolgozásra utaló kokszosodás a problémás hengereken.

Aztán, ha semmi nem látható, azt csinálnám, hogy megbontás nélkül a középső, problémás hengerekbe fecskendeznék 5-5 ml olajat, és ismét megmérném a kompressziót. Ha sokkal jobb, akkor valószínűsíthető, hogy valami gyűrű probléma, esetleg hengerfal sérülés, ha semmit nem változik, akkor valószínűleg szelep probléma lesz. Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, egy kitámasztó szelep, egy elment szelephézag is okozhat hasonlót. Érdemes utána megnézni a vezérlés környékét is, hátha talál valamit egy gyakorlott szerelő. Ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor a megbontás jön. Viszont itt már érdemes dokumentálni, esetleg szakszervízben végeztetni, mert ha kiderül valami turpisság, valaki csak időlegesen javított meg valamit, nem szakszerű módszerrel (pl. speciális adalékolással), akkor az anyag egy esetleges pernél hasznos lehet.

Üdv.

Motordoktor