Titokzatos zaj a Suzukiból

2016.06.09. 16:51

Kedves Motordoktor!

Két éve van egy 2006-os Suzuki GS500 motorom, eddig lekopogom semmi gond nincs vele. Szépen jár, jön-megy. Az egyetlen zavaró dolog, hogy hidegen, alapjáraton 3-5 másodpercenként egy nagy csattanás hallatszik, rajta ülve érezni is egy "ütést" ami után egy picit leesik a fordulat. Melegen semmi ilyen nincs. Állítólag ez normális a GS500-nál. 26 000 km van benne (nagy eséllyel reális) még bontatlan motorblokkal.

Tavaly járt szakszervizben, ott azt mondták nincs semmi baja, nem indokolt sem a szelephézag állítás sem a karburátor szinkron (ezekkel vittem be). Érdemes erőltetve szétszedetni és megnézetni, vagy amíg nincs hallható/érezhető gond ne babráljam? A leírt jelenségre esetleg van ötlete?

Köszönettel:

Sándor

Kedves Sándor!

Mindig nehéz helyzetben vagyok, ha elmondanak egy hangot, amit nem hallok. Érdemeben nem tudok nyilatkozni, viszont szerelő szemmel azt mondom, hogy egy kattanás/zaj miatt, amit nem tudunk beazonosítani, ráadásul csak néha van, tehát időszakos és a működést nem befolyásolja, nem kell a blokkot megbontani. Vagy elmúlik, vagy erősödni fog, és már jobban beazonosítható lesz. Nem valószínű, hogy egy ilyen hiba miatt valami nagyobb következmény kár lenne, ha nem szedjük azonnal szét.

Suzuki GS500
Suzuki GS500

Én azt javasolom, hogy használni kell, kicsit jobban figyelve erre a jelenségre és ha erősödik, akkor ismét felkeresni egy szervizt. Akkor már jó eséllyel be tudják azonosítani, hogy melyik szerkezeti rész okozza, mit lehetne vele csinálni.

Üdv.

Motordoktor