2017.04.16. 10:09

Üdv Doki!

Lenne egy Honda XR650R-em...(2003-as évjárat). Tavaly vettem, kb. 1500-2000 km mentem vele összesen, 34 ezer km van a motorban. Olajcsere volt tavaly, azóta 20-25 km van benne. Két napra rá ellenőriztem az olajszintet, nem volt szinten, töltöttem rá. 1-2 napja lett indítva, és láss csodát, eltűnt az olaj? Hidegen füstöl, bemelegíteni nem tudom rendesen, mert nincs rajta a benzintank... Karburátor csere volt, mert a gyárija sajnos félhalott, a benzintank átalakításra vár. Beállítani még nem tudtam rendesen, 2-3 percig járt, lelőttem. Két napra rá olajszint ellenőrzés, megint nem volt szinten. Fél litert töltöttem rá, most szinten van... Ennyire enné az olajat? Tavaly ilyen gond nem volt, napi szinten ellenőriztem, nem fogyott 1 deci sem... 10W50-es volt benne most 10W40, szervizkönyv nem határozza meg, milyet rakjak bele. Karburátort hamarosan megpróbálom belőni, gyertya fekete, sokat kap még mindig. Azt, hogy eszi az olajat, hogy tudnám ellenőrizni?

Segítség, vélemény?

Előre is köszönöm!

Kedves Levélíró!

A véleményem az, hogy 2-3 perc járatás alatt nem tűnhet el fél liter olaj, mert az olyan mértékű olajfogyasztás lenne, hogy azzal nem is képez gyúlékony elegyet a benzin, és ha mégis, akkor úgy füstölne, mint egy harckocsi ködösítője.

Honda XR650R
Honda XR650R

Én inkább arra gyanakodnék, hogy rosszul nézted meg az olajszintet, esetleg nem csorgott vissza a blokkba teljesen.

A lényeg, hogy olajfogyasztást, pláne nagy furatú egyhengeres motornál mindig üzemmeleg állapotban, nagyjából állandó terhelésen haladva kell mérni, mondjuk egy 100-200 km-es túra alkalmával, amikor kerüljük a nagy terhelést, a kis fordulaton erőltetést, mert az egyhengereseknél, még jó állapotban lévő motornál is nagyon meg tudja növelni az olajfogyasztást. Ehhez azonban össze kell rakni, beállítani a karbit, és menetkész állapotba hozni.

Üdv.

Motordoktor