2017.09.26. 16:40

Tisztelt Motordoktor!

Honda Transalp XL 600V 1992-es évjáratú motorkerékpárt szeretnék vásárolni, viszont a kiszemelt motornak olyan gondja van, hogy bemelegedés után a motor alapjáraton enyhén csattog. Ez mitől lehet? A vezérműlánctól, vagy az olajszivattyú lánca adja a csattogó hangot? A motorban jelenleg 68 000 km van. Az esetleges vezérműlánc csere otthon megoldható, vagy érdemesebb szervizben megcsináltatni?

Köszönöm válaszát: Róbert

Kedves Róbert!

Levélben megírt hang alapján nehéz bármit jósolni, ez tipikusan az az eset, amikor hallani kéne a konkrét zajt. Első körben a szelephézagra tippelnék, azt ugyanis az XL600V-nél 12 ezer kilométerenként ellenőrizni kell, de mivel elég macerás művelet - le kell bontani a fél motort hozzá, különben nem lehet hozzáférni a hátsó hengerhez - sokan elhanyagolják. Első körben tehát arra gyanakodnék, hogy a szelephézag mászott el.

Honda XL600V - ez mondjuk éppen egy 1994-es
Honda XL600V - ez mondjuk éppen egy 1994-es

A második tipp a vezérműlánc nyúlása, ez viszont valódi 68 ezer kilométeres futás esetén elég valószínűtlen - ha viszont mégis ez a hiba, akkor nem vészes történet, körülbelül 13 ezer forint egy új vezérműlánc. Nem tudom felmérni a szerelési képességeidet, ha belelapozol a szerelési útmutatóba, és minden teljesen egyértelmű, nem merül fel benned kérdés, akkor vágj bele, ha sokáig kell bogarásznod a képeket, nem világosak az ábrák és az utasítások, vagy eleve, fogalmad sincs, honnan szerezhetnél szerelési útmutató, akkor bízd inkább egy szervizre.

Üdv: Motordoktor