Lötyög a féktárcsa, para van?

2017.11.02. 12:12

Üdv Doki! 

Olyan problémával fordulok hozzád,  hogy van egy ezredes GSX-R K4-esem,  aminek az első féktárcsáiból az egyik lötyög, majdnem egy milimétert tudok rajta kézzel mozdítani. Erősebb fékezésnél éreztem is hogy dobol. A tárcsa vastagsága még egész tűrhető, de a szegecsek miatt kell-e újat vennem?

Köszi a válaszodat!

Péter

Kedves Péter!

Ez egy időről-időre visszatérő kérdés, amire nagyon nehéz válaszolni, és érdemben tanácsot adni. A majdnem egy milliméter lötyögés lehet 0,9 mm és lehet 0,5 mm is, az egyik már lehet, hogy cserét kér, a másik pedig még bent van az engedélyezett játékban. Azt javasolom, hogy próbálj beszerezni erre vonatkopzó gyári javítási utasítást, vagy kérdezd meg hivatalos szervizben, hogy az adott típusnak mennyi lehet a maximális játéka, mérd ki, és ennek megfelelően cselekedj. Általában szegecseket nem lehet külön venni, ez az alkatrész nem szervizelhető, hanem egyben cserélhető. 

Az erős fékezésnél érezhető dobolás viszont általában nem ettől, hanem az egyenetlen tárcsától szokott lenni. Ezt is érdemes lenne kiórázni, hogy mennyi az ütése, mert lehet, hogy nem kopott, de a deformáció miatt mégis cserére szorul.

Üdv.

Motordoktor