Zajong az R6 blokkja, ha meghajtom

2018.07.03. 16:52

Tisztelt Motordoktor!

Van egy 2001-es Yamaha R6-om. Szeretnék tanácsot kérni a következő probléma miatt. Napi első indítás, a motor szépen jár. Megyek valamennyi kilométert, majd valami elkezd nem túl hangosan, ütemesen kopogni/zakatolni. Fentről hallani jobban, illetve inkább bal oldalról. Behúzott kuplungnál is egyaránt jelen van.

Másnapra ez a hang eltűnik, és ismét csak x km után jön elő.

Ma tesztelgettem ezt-azt. Kb. 15 km-t mentem úgy, hogy max 5000-nél elváltottam, lassan mentem. Így nem jött elő a kopogás. Hazafele már rendes tempóban mentem, ekkor újra megjelent. Más egyéb gondja nincs a motornak.

Mindenkép átnézetem szerelővel, de addig nem tudok megnyugodni.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,

Marcell

Kedves Marcell!

Tudom milyen érzés az, amikor egy hiba miatt nem tud az ember megnyugodni. Túrja a netet, ír a Motordoktornak, aztán a megmondóemberek megmondják, hogy csapágyas, motorfelújítás és sokszázezer.

r6 2001

A helyzet azonban nem biztos hogy ez. Valószínű, hogy hőmérséklettel, tehát a terheléssel összefüggő a dolog, ami akár valóban lehet egy kezdődő hajtókarcsapágy-probléma, de számos más dolog is. Nagyon nehéz bármit is mondani egy hangról elmondás alapján, pláne, hogy még a kopogás intenzitása és frekvenciája sem ismert, de lehet akár egy megnövekvő szelephézag vagy egy rosszul működő vezérműlánc feszítő.

Én úgy kezdeném, hogy csinálnék egy olajcserét, és a leeresztett olajat felfognám egy tiszta edényben. Ha valóban hajtókar vagy egyéb csapágy, akkor az olajban kell lenni valami elszíneződésnek, esetleg csapágyfém-kopadéknak. Még az olajszűrőt is szétszedném, van-e benne valami, a motorból nem üzemszerűen távozó dolog.

Ha nem, akkor attól függően, mennyire intenzív a hang vagy így használnám, és megfigyelném, hangosodik-e, vagy pedig rábíznám egy értő szerelőre.

Üdv.

Motordoktor