Mik az utólagos ködlámpa szabályai?

2018.07.12. 14:33

Azt szeretném tudni, hogy mi a hivatalos állásfoglalás az utólag felszerelt kiegészítő lámpákkal? Levetetik vizsgán vagy a rendőr veteti esetleg le? Általában nagy endurókon látni, BMW 1200 GS-en, Africa Twinen, stb...

Kedves Levélíró!

Az utólagos kiegészítő fényszóró, illetve nappali menetfény alkalmazásának a lehetősége két dolog függvénye: egyik és a legfontosabb a lámpatest megfelelősége és bekötése, a másik pedig a lámpatestek elhelyezése.

MG 7186

A megfelelőség alatt azt értem, hogy rendelkezik-e európai megfelelőséggel, esetleg dokumentációval, illetve az erre vonatkozó E jel benne van-e a lámpatestben. Nagyon nem mindegy a bekötése sem, máshogy kell bekötni a nappali menetfényt és a távolsági fényszórót, máshogy a ködlámpát.

A felszerelés sem mindegy, a motor hossztengelyétől csak bizonyos távolságra lehet két oldalt elhelyezni, akármilyen távol nem lehet. 

Ha ezeknek mindnek megfelel az utólagos lámpa, akkor felrakható, a vonatkozó szabályok nem tesznek kivételt, hogy nagy enduró vagy kicsi, 400-as motor.

Üdv.

Motordoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.