Mivel tudom helyettesíteni a gyári főfékhengert?

2018.08.16. 14:01

Kedves Motordoktor!

Meg szeretném kérdezni, hogy '95-ös Yamaha SRX400-asomhoz alkatrész híján honnan, milyen típusról lenne érdemes csere első főfékhengert vadásznom?

Sajnos darabos az első fékem, egy bizonyos ponton túl nem lehet finoman adagolni, szinte teljesen blokkolósra húzom a kart.

Keressek hasonló típust a féktárcsák átmérője, fékdugattyúk száma alapján? Vagy csak és kizárólag valamilyen gyári alkatrészt próbáljak meg felkutatni?

Üdv,

Béla

Kedves Béla!

Először lokalizáld a hibát! Kezdjük az elején! Féktárcsa, fékbetét hibátlan? Cserélted a fékfolyadékot? A féknyereg dugattyúi rendben? Szétszedve könnyen jár, vagy tiszta karc, beverődés? Tiszta, vagy tele van bekövült fékporral? Én ezekkel kezdeném, mert a leírásod alapján a nyereg az első számú gyanúsított. Ha meggyőződtél, hogy az aljával minden rendben, akkor jöhet a főfékhenger - a fékcsöveket most átugrom, azok más jellegű hibákért felelősek, és a gyári előírás szerint négyévente cserélni kell őket, vagy egyszer örökéletű fémhálósra cserélni. A főfékhengerhez kb. 15 ezer forintért létezik felújítókészlet - karmantyú, rugó, zégergyűrű, tömítések - azzal érdemes kezdeni. Nagyon ritka, hogy kompletten cserélni kéne.

Yamaha SRX400
Yamaha SRX400

Ha mégis, akkor az drága történet lesz: kereshetsz bontottat, de azt is érdemes kapásból egy felújítással kezdeni. A gyári főfékhenger átmérője a kutatásaim alapján 12,7 mm, a lökethossza pedig 48,6 mm, tehát ha pótolni akarod, akkor ilyen méretűt kell keresned, de ez nem lesz könnyű feladat - cikszámbubusok ki tudják túrni, hogy mely típusokra szerelték ugyanezt, de ahhoz tényleg cikkszámbubusnak kell lenni.

A másik opció, hogy ha tényleg úgy rossz az egész, ahogy van, akkor érdemes egy minőségi utángyártottat vásárolni - pl. a Magurától, ők minőségben a csúcson vannak, és van hozzá típusbizonyítványuk, műszakin sem kötnek bele.

Üdv:

Zomborácz Iván