Akadozó gyorsváltás

2018.08.29. 14:00

Kedves Motordoktor!

11 éve vagyok első tulajdonosa egy Honda CBR600RR '07-nek, jelenleg 33 ezer km van benne. Elsősorban pályázásra használom, de kisebb 600-800km-es túrákat is szoktam tenni vele (pl. Prága, Varsó, horvát tengerpart, Ausztria).

A motor a szervizkönyv szerinti karbantartásokat márkaszervizben folyamatosan megkapta, nem is volt vele soha semmi probléma, csak megy és megy.

Eddig minden évben a szezonkezdetkor szoktam olajat cseréltetni benne, de mivel tavaly alig 500 km-t mentem vele, azért úgy gondoltam, áttérek a tél előtti olajcserére – mivel fix 10-15 fokban van tárolva a motor télen, ti is ezt javasoltátok.

Egy motorkerékpárnál nem kell kuplung a felváltáshoz – rendszeresen szoktam is alkalmazni ezt a technikát.

Idén viszont már többször is előfordult, hogy a Hungaroring célegyenesében kuplung nélkül nem tudtam kettesből felkapcsolni hármasba. Országúton 5-6 ezres fordulatszámnál nincsen gond, de maximális fordulatszámnál igen. 3=>4 4=>5 5=>6-nál nincs probléma csak 2=>3. Kérdésem, okozhatja-e ezt az, h tavasszal nem volt olajcsere?

Üdv,

Arnold

Kedves Arnold!

Az olaj okozhat ilyet, az elhasznált, elhasználódó olaj mindent okozhat, mégis másra gyanakodnék.

A kuplung nélküli váltásnak a műszaki alapja az, hogy a hajtásláncot tehermentesítjük, és ez idő alatt a kerekeket áttoljuk egyik kapcsolatból a másikba. Ez akkor tud jól lezajlani, ha a tehermenetsítés jól megtörténik, feltételezem, hogy ezt jól meg tudod csinálni, mert minden fokozatban ugyanúgy kell. A másik feltétele a fogaskerék tengelyen való könnyű csúszása. Tehát sem a tengely, sem a fogaskerék kapcsoló körmei nem szabad, hogy be legyenek rágódva, egyenetlenség legyen rajta, ki legyen sorjásodva, mert a könnyű és gyors siklást akadályozzák.

Azt csinálnám, hogy cserélnék olajat és óvatosabban, nagyobb figyelemmel próbálgatnám a váltást. Jó esetben javul, bejáródik, ha pedig nem , akkor feltételezhető, hogy valami rendellenes kopás, esetleges sérülés van valamelyik szerkezeti elemen. Ennek a javítása már problémásabb feladat, mert meg kell bontani a blokkot.

Üdv.

Motordoktor