Ötvenes robogó bejáratása

2019.01.28. 09:05

Üdv!

Vásároltam egy Motowell Legatus 50 4T robogót. A kérdésem, hogyan kell jól bejáratni, és mikor lehet a fojtást kivenni?

Gyula

Kedves Gyula!

A bejáratás érzékeny téma, sokan sokféle dolgot gondolnak róla. A legegyszerűbb és legvitamentesebb, ha a gyári kezelési útmutatóban foglaltak szerint járatod be. Ha esetleg a Motowell nem térne ki erre, akkor a következő folyamat a javaslatom.

Az első, hogy rá kell szánni az időt, 200-300 kilométer legalább szükséges. A lényeg, hogy elindulsz - lehet nagy gázzal, de aztán vedd vissza, és öblögess. Adj gázt, gyorsíts ki mondjuk 35-40 ig, vedd vissza, aztán megint, adj gázfröccsöket. Amit kerülni kell, az a tartott gáz és a végsebesség. Nem kínosan kímélni kell, hanem bejáratni, úgy, hogy kapjon rendesen benzint, mert az hűti a dugattyút. Ha tizedgázon szüttyögsz, vagy nyélgázon mész, a dugattyú képes akkorát tágulni, hogy felkenje magát a hengerfalra.

Tehát gyorsítás, motorfék, megint gyorsítás, motorfék, és ezt csinálni hosszan. Az a legjobb, ha egyben teszed meg, hogy csak egyszer legyen bejáratatlanul hidegindítás, de akkor sem lesz baj, ha két részletben intézed. A bejáratás után érdemes csinálni egy olajcserét, hogy kijöjjön a kopadék.

A fojtást szerintem érdemes még a bejáratás előtt eltávolítani.

Üdv:

Zomborácz Iván