Motorkerékpár mosása nagynyomásúval

2019.02.20. 16:55 Módosítva: 2019.02.20. 16:57

Kedves Totalbike!

A hétvégén lemostam a motorkerékpárom (Honda CB600F, 2004.) és ehhez a nagynyomású mosót választottam. Az üzemmeleg motort leállítás után azonnal mostam a hideg vízsugárral.

A kérdésem és félelmem, hogy ez okozhat-e károsodást a blokkban?

Az autókból kiindulva, hogy ott sem szabad meleg, felforrt motorba hideg vizet tölteni, mert kárt tehet a blokkban és a hengerfejben.

Köszönöm előre is válaszát.

Máté

Kedves Máté!

Észnél kell lenni a nagynyomású mosóval, ha motorkerékpárt mosol. Nem azért, mert a hideg víz megrepeszti a meleg blokkot - ha ez így lenne, akkor esőben sem lenne szabad motorozni. Tehát maga a motorblokk biztonságban van, az egy nagyon jól tömített egység. A nagynyomású mosó - népies nevén sterimó vagy lándzsás mosó - minden másnak tud betenni, ha közelről, és nélkül nyomod neki.

IMG 5560

Az idomokat nyugodtan lecsapathatod vele, ahogyan a felnit is, viszont a himbarendszert, az elektromos csatlakozók környékét és a láncot nem érdemes közelről telibenyomni. Ugyanis ezeknél be tud menni olyan helyre is a víz, ahol már károkat okoz, például kimossa a lengővillacsapágytól vagy a himbarendszertől a zsírt, a láncból kivereti a gumigyűrűk mögül a kenőanyagot, vagy beáztat kapcsolókat és csatlakozókat.

Gőzborotvával tehát viszonylag távolról és ésszel érdemes motort mosni.

Üdv:

Zomborácz Iván