Téli álom után nem indul a Yamaha, mi lehet a gond?

2019.03.18. 13:31 Módosítva: 2019.03.18. 13:32

Kedves Motordoktor!

Jó napot! Lenne egy Yamaha TT350-es, 1994-es motorkerékpárom, ami 3 hónapja lett teljesen fel újítva szerelő csinálta, aki megbízható is volt, mert adott tanácsot is, de sajnos nagyon messze van, és nem tudom visszavinni hozzá. Olyan tüneteim vannak, hogy sokat állt a motor télen, hol beindul, hol nem. A gyertya nagyon kormos volt, a kipufogó durrog, sajnos az üzemanyagtank és a karburátor között nem volt szűrő se, és elképzelhető, hogy a karburátor föl vett valami piszkot? Teljes felújítás volt vezérlésen, szelepek, hengerfej, minden ki lett cserélve, a dugó is nagyon jó. Működött, de most, hogy sokat állt, ha félig húzom a gázt, durrog és meg áll. Valami tanácsot szeretnék, gondolom karburátor tisztítás segítene?

Köszönettel: Tibor

Kedves Tibor!

Alapvetően a téli tárolás során, ha nem engeded le a benzint a karburátorból, az könnyen képezhet lerakódásokat, ami nagyban befolyásolja az indíthatóságot és a teljesítményt. A szűk járatokban néhány századmilliméternyi szűkület is sokat számít, csökkenti az átfolyó benzin mennyiségét.

Azonban emiatt a gyertya nem szokott kormos lenni, hiszen a levegő mennyiség nem változik, a benzin viszont csökken, így nem marad elégetetlen szénhidrogén (=korom). Koromképződés általában akkor van, hogy ha túl sok benzint kap a motor, ami a téli állással úgy hozható legegyszerűbben összefüggésbe, hogy a lerakódások miatt szorul a karburátorban a szivató és nyitva marad. Tehát én először ezt vizsgálnám meg, de akkor már persze kitisztítanám a karburátort is.

Yamaha TT350 89

Amennyiben ez nem oldja meg a problémát, a szelephézagok ellenőrzése és a hengerveszteség-mérés lehetne a következő lépés, de ezt érdemes lenne a szerelőre bízni, hiszen ha garanciális probléma van – ami a legjobb szerelőknél is előfordulhat – akkor a legtisztább, ha vissza viszed, és megvizsgáltatod. Egy nem megfelelően becsiszolt szívószelep simán okozhatja a gyertya elkormolódását.

Üdv:

Sipos Gergely