Hogyan kell bekötni az utólagos fokozatkijelzőt?

2019.03.26. 10:34

Tisztelt Motordoktor!

Segítséged szeretném kérni. Egy (2004-es Yamaha Fazer600S) motorom van és sebesség fokozatjelzőt szeretnék beszerelni. Elég sok típusú kijelzőt néztem, amin gyári csatlakoztatási lehetőség van, és yamaha motorokhoz való. Érdekelne, hogy a motoromon van- e ilyen csatlakozási lehetőség, és ha van hol találom meg.

Köszönettel: János

Kedves János!

Alapvetően háromféle módon köthetők be az utólagos fokozatkijelzők. Némely motorkerékpárokon van szenzor a váltóban, ami érzékeli, hogy éppen hányas fokozatban vagy, ezekben célszerű ide kötni. A gyakoribb megoldás a diagnosztikai csatlakozóra köthető típus, ennek elég egyszerű a bekötése.

IMG 1519

Sajnos mivel a 2004-es 600-as Fazeren még egyik sincs, ezért neked az univerzálisra lesz szükséged, és sajnos ezt a legbonyolultabb bekötni. A sebességjeladó és a fordulatszám-jeladó kábelére kell kötni, ezekből a jelekből számolja ki, hogy melyik fokozatban vagy éppen. Emiatt fel is kell programozni, illetve ha áttételt változtatsz, újra kell tanítani.

A sebességjeladó kábele az első keréktől jön fel, a fordulatszám viszont trükkösebb: itt valószínűleg az egyik gyújtótrafó jelkábelére kell kötnöd.

Üdv:

Sipos Gergely

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.