Kormol a motor, mi lehet az oka?

2019.04.18. 14:13 Módosítva: 2019.04.18. 14:15

Kedves doktor!

Adott egy 2005-ös Honda CBR125R típusú motor, ami alapjáraton, ha húzok neki egy gázt, akkor fekete kormos füstöt ad ki a kipufogón. Ez a korom mitől keletkezik? Netán attól, hogy sokat kap benzinből, vagy kevés levegőt? Mivel lehet orvosolni, és gondot okozhat e a jövőben?

Köszönettel: Bálint

Kedves Bálint!

A látható füst a négyütemű motorból sosem jelent jót, és mindig érdemes utánajárni. A fekete füst alapvetően vagy olajfogyasztásra, vagy túl dús keverékre utal. Az olajfogyasztást nyomon követheted az olajszint ellenőrzésével is, ezt kopott törött olajlehúzó gyűrű okozhatja, esetleg rossz hengerfejtömítés. Lehetne rossz szelepszár szimering, bár akkor általában indítás után feltűnő a füst, és már alapjáraton is látható.

smoking mb2

A túl dús keveréket okozhatja a légszűrő részleges eltömődöttsége vagy a szívószelep nem megfelelő zárása. Továbbá, ha jól tudom, ez a motor még karburátoros, így annak a megfelelő beállítása lehet a legvalószínűbb megoldás.

A korom semminek sem tesz jót: mindenhol lerakódásokat képezhet, a gyújtógyertyán,  a szelepeken és kipufogóban, tehát emiatt is érdemes orvosolni, nem beszélve a károsanyag-kibocsájtásról.

Üdv:

Sipos Gergely