Elment nyaralni az X10-es úttartása

2020.11.30. 09:00

Kedves Motordoki!

Van egy új szerzeményem, egy Piaggio X10/330 (2014-es) nagyrobogó. A betegsége tünetei: egyenesfutás helyett kacsázik, állandóan korrigálni kell, valósággal félek rajta.

Kanyarban dőléskor ő még jobban akar dőlni, alig bírom tartani. Úthibákon, fekvőrendőrön dobja a farát és felüt a motornál valami. Érdeklődnék, hogy ezek a motortartó szilent hibájára utalnak? Azért gondolom ezt, mert robogóknál a motor-hajtás-hátsó kerék egy egységben van, és hiba esetén együtt lógnak.

Próbáltam sztenderen rángatni a hátsó kereket, de a motor 210 kiló és a sztender is a motorra van csavarozva. Sajnos a sok burkolat miatt nem látom a motorfelfüggesztés lógását. Ezelőtt egy Suzuki Burgmanom volt, az ehhez képest atomstabil anyahajó volt. Ha kicserélem az érintett szilent blokkokat, lesz egy normális, remekül megülhető, csodaszép gépem?

József

Piaggio X10 2

Kedves József!

Egy olyan problémát vetettél fel, amivel sokan küzdenek. A robogók hátsó futóműve konstrukcióból adódóan egy tökéletlen dolog a nagy rugózatlan tömeg miatt. Ezen felül valamiért főképp - de nem kizárólag - az olaszokra jellemző, hogy hamar megadja magát a motorblokktartó szilent, ami az általád leírt jelenséget okozhatja és okozza is sokszor.

Piaggio X10 2

Fontos, hogy ezt úgy ellenőrizd, hogy nem sztenderen van a motor a két lábán. Ha ebben nincs nagy gyakorlatod, kérj meg valakit, aki megfogja addig a motort, és ha megrángatod a hátsó kereket tapasztalhatod, hogy mennyit mozog a motoroblokk a vázhoz képest. Alapvetően mivel az X10-esnek elég bonyolult a motorblokk felfüggesztése én is ezt nézném meg először.

Ezen felül több dolog is okozhat hasonló tüneteket:
- kerékcsapágyak kotyogása
- kormánycsapágy kotyogása, beverődöttsége
- ütődött felni / szálszakadt abroncs
- nem megfelelő guminyomás
- egyenesen nagyobb sebességnél haladáskor pedig egy hátsó doboz is okozhat kormányszitálást

Végül azért megjegyezném, hogy a szervizek általában viszonylag olcsón vállalnak átvizsgálást akár soron kívül is, ahol az ilyen hibákat általában gyorsan megtalálják, ilyenkor ősz végén télen akár kedvezményesen is, ez is lehet egy megoldás.

Sok sikert a javításhoz!

Üdv:

Siposgeri