Gyenge a fényszóró a TDM-en

2021.02.02. 11:20

Kedves Motordoktor!

Egy 22 éves TDM850 4TX-em van, aminek a világítása igen csak gyenge. Gondoltam, hogy mivel projektoros a tompított, szükséges lehet a foncsort felújítani, de mielőtt hozzákezdtem, megmértem, hogy megérkezik-e a megfelelő feszültség az izzóra.

A mérésem szerint az akkumlátor és az izzó között mérve majd 2,5 volt a feszültségesés, a csatlakozókat ellenőriztem, nem tűnnek rossznak. Vajon a kábelek öregedtek el, vagy alul méretezték őket gyárilag?

Köszönöm válaszod!

Jani 

Kedves Jani!

A 2,5 volt viszonylag nagy feszültségesésnek tűnik, érdemes utánamenni. Sokszor okoz ilyet test hiba is, tehát ahol a testkábel fel van csavarozva a vázra, ott nem vezet megfelelően. Ezen felül az álatalad említett csatlakozók és a világítás kapcsoló érintkezései is okozhatnak ilyet. Illetve a biztosíték csatlakozói is. Maguk a kábelek a legritkább esetben.

DSC 6997

Azt, hogy a test, vagy a pozitív oldalon van gond, viszonylag egyszerűen kiderül: a lámpánál lévő pozitívot visszaméred az akksin lévő testhez, majd fordítva. Így leszűkítheted egy kicsit a dolgot. A csatlakozók alapos felcsioszlása biztosan nem árt, és sokszor megoldja az ilyen gondokat.

Nem kapcsolódik a feszültségeséshez, de tapasztalataim szerint a kicsit drágább, emelt fényerejű izzók nagyon sokat tudnak javítani a világításon a valóságban is, nem csak papíron.

Remélem tudtam segíteni.

Üdv:

Siposgeri