Hogyan szedjük le a variátort?

2022.06.16. 09:23

Tisztelt Szerkesztőség!

A véleményeteket szeretném kikérni egy szerelési módszerrel kapcsolatban. Nemrégiben vásároltam egy Aprilia SR50 Factory típusú robogót. Ami az elindulás és 30 km/h között nagyon nem akar gyorsulni. 30 felett viszont hirtelen megjön az ereje, és megy mint a vöcsök. Ezt gázállásától nagyjából függetlenül produkálja. Ezért úgy döntöttem, szétszedem a variátort, mert én kopásra vagy túl nehéz görgőkre gyanakszom. A főtengely végén lévő anya leszedésére, megfelelő segédszerszám hiányában, kettő opciót láttam. A külső szíjtárcsát a fogai mentén kiékelős és az ütve csavarozós módszert. Az első nekem túl barbár. A utóbbival kapcsolatban viszont van olyan félelmem, hogy kárt tesz az ütvecsavarozó a főtengelyben. Még akkor is ha nekem az általatok is tesztelt lidl-s konnektoros változat van. Valósak a félelmeim?

Ui: próbálom beszerezni a szükséges segédeszközt is, de még nem találtam webshopot ahol értelmes időn belül tudnának szerezni. Előre is köszönöm a segítségeteket!

Üdvözlettel:

Attila

LU8E5513

Kedves Attila!

Ez esetben a legegyszerűbb megoldás a legjobb is egyben. Bátran használj a leszedéshez ütvecsavarozót. Legyen az légkulcs vagy valamilyen aksis vagy konnektoros megoldás, ez a legcélravezetőbb. Az összeszerelésnél azonban nagyon könnyen túl lehet húzni az anyát, és ezáltal elrontani a menetet a forgattyús tengelyen, szóval azt óvatosan.

A problémával kapcsolatban valóban van esély arra, hogy a túl nehéz görgők miatt gyorsul rosszul a motor, de a kuplungrugók és a beragadó hátsó variátor is okozhat ilyet, ezeket is érdemes ellenőrizni. A hátsó variátortárcsáknak akadásmentesen kell mozogniuk. Ha pedig a kuplungrugók túl gyengék, akkor alacsony fordulaton zár össze a kuplung, ahol még kicsi a nyomaték, így ez is nagyban befolyásolja a gyorsulást. Ezeken felül a szíj is kritikus pont. Ha nem megfelelő a méret, akkor az egész áttétel kevésbé lesz variálható: mintha egy ötsebességes járműből kivennéd az ötöst.

Remélem tudtam segíteni,

Üdv:

Siposgeri