Nézd meg a gazdát

2002.07.02. 10:44

Vásárlásnál elsősorban nézd meg a motor tulajdonosát! Abból már sok információt le lehet szűrni a vélt előélettel kapcsolatban. Ezek után, következhet a motor átvizsgálása.

 
   
   

Használt moci vásárlásnál mit nézzek meg elsősorban? Yamaha XV 535-os motort szeretnek vásárolni, így ha tudod erre a típusra szűkítsd !

Vásárlásnál elsősorban nézd meg a motor tulajdonosát! Abból már sok információt le lehet szűrni a vélt előélettel kapcsolatban. Ezek után, következhet a motor átvizsgálása. A motor blokkját érdemes körbehallgatózni, hallunk-e valami furcsa zajokat, különös tekintettel a hengerfejek környékére.

Tapasztalatom szerint a modell gyenge pontja a vezérműtengely, ennek csapágyazása, valamint a bütykök felülete. Ezek megkopása esetén komoly zajokat képes produkálni a motor, melyeket sajnos a legritkább esetben tudunk megszűntetni egy szelephézag állítással. Azonnal szembetűnő hiba, ha erősen füstöl a motor. Ennek két variációja is van, ha feketén füstöl -ez a jobbik eset- akkor a karburátor és környéke szorul kezelésre, ha kéken füstöl, akkor viszont eszi az olajat és ennek megszűntetése már komolyabb beavatkozást igényel. Szelepszárszimering, vagy gyűrűk.

Ezután jöhet a "road test"! A próbaút során alkalmad van letesztelni a váltó működését, pontosságát, a motor dinamikusságát, valamint talán a legfontosabb dolgot, a váz és a futómű állapotát. Ellenőrizd, nem látsz-e javítás nyomait a vázon, teleszkópokon, villahídon! Vásárlásnál abszolút nem tartom kizáró oknak az előbb említett alkatrészek esetleges előzőekben történt sérülését, kivéve, ha úgy lettek megjavítva, hogy ez első ránézésre kiderül. Ezen kívül érdemes odafigyelni, a gumik, a fékbetétek, a teleszkópszimeringek állapotára, a későbbi ráfordítások szempontjából. Végső tanácsom pedig, hogy a vásárlás után első dolgod legyen leszervizelni a motort!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.