Nem ugrik vissza a berúgókar

2003.01.30. 09:43

Van egy ETZ 125-ösöm és az a gáz vele, hogy ha a berúgókar oldali deknit leveszem, akkor rendesen működik a berúgókar, visszaugrik, de ha rárakom, akkor berúgás után nem ugrik vissza.

 
   
   

A rugója meg van feszítve rendesen, szóval azzal nincs baj valószínűleg. Lehet, hogy ferde a tengelye?
Tök jó lenne, ha segítenétek, mert eddig senki sem tudott!


Én is találkoztam már ilyen problémával és tapasztalataim szerint a problémának két kiváltó oka lehet. Feltételezve, hogy a berúgókart visszahúzó rugó rendesen be van akasztva a helyére, az egyik probléma az általad is felvetett berúgókar tengelygörbülés lehet, míg másik a hézagolási probléma.

Előfordulhat, hogy amikor felhelyezed az oldaldeklit, és rendesen meghúzod a csavarokat, annyira beleszorul a tengely a neki kiképzett hüvelybe, hogy lenyomás után a rugó képtelen azt visszahúzni az alaphelyzetbe. Ennek oka lehet például az is, ha nem teszel tömítést az oldaldekli alá, és pont az a pár tizedmilliméter hiányzik.

Az ilyen jellegű probléma vizsgálatának legegyszerűbb módja, ha felszereled az oldaldeklit, meghúzod a csavarokat, és jó párszor le-föl mozgatod a berúgókart. Ezután leveszed a deklit, és súrlódási nyomokat keresel az érintkező felületeken, ez azonnal meg fogja mutatni, hol feszülnek az alkatrészek.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.