Olaj a teleszkópba

2003.03.20. 10:35

A gyári adatot nyugodtan felejtsd el! Ha azt akarod, hogy megfelelően működjön az első teleszkópod, féktávon ne koppanjon be, és kigyorsításnál nem akarod eljárni a Hully-Gully-t, akkor száranként 2,5 deciliter olajat tölts a teleszkópba.

 
   
   

A nyáron a napon hagytam a masinát és a melegtől felforrósodott teleszkópból az olaj kinyomta a szimmeringet. Igaz, az olaj nem is volt teljesen belevaló, és több is volt benne, mint kellene. A lényeg, hogy most rászántam magam, hogy helyrepakolom, de nem szeretnék hasonlóan járni.

A kérdésem:
Gyárilag mennyi olaj kell az első teleszkópba?
Mennyi a gyári előgyújtás (mm)?

A gyári adatot nyugodtan felejtsd el! Ha azt akarod, hogy megfelelően működjön az első teleszkópod, féktávon ne koppanjon be, és kigyorsításnál nem akarod eljárni a Hully-Gully-t, akkor száranként 2,5 deciliter olajat tölts a teleszkópba. Az én időmben nem volt még ilyen széles olajválaszték, ezért csak annyit tehettünk, hogy az előírt lengéscsillapító olaj helyett, a sűrűbb MDC motorolajat használtuk.

Manapság kimondott teleszkóp olajból is találni soft (lágy), medium (közepes) és hard (kemény) típusút, melyek közül kedvedre választhatsz vezetési stílusodnak megfelelőt. Minél gyorsabban közlekedsz, annál sűrűbb olajat kell használnod. Van még egy dolog, amivel jobbá teheted motorod futóművét, mégpedig az, ha a 250-es ETZ első teleszkópjának a rugóját teszed a motorodba.

Az előgyújtás értéke 2,8 mm.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.