Szintetikus kontra ásványi

2003.03.25. 13:17

Most azért írok, mert kisebb vita bontakozott ki a VFR750F-800-VTEC fórumon. Ezt én kezdeményeztem miután egyik játékostársam azt írta, hogy ha szintetikus olajat teszek a VFR750-be akkor csúszhat a kuplung és hajtókarcsapágyas lehet a motor.

 
   
   

Végignéztem az eddigieket és nem találtam a motorolaj választásról szóló cikket a gyűjteményben.

Most azért írok, mert kisebb vita bontakozott ki a VFR750F-800-VTEC fórumon. Ezt én kezdeményeztem miután egyik játékostársam azt írta, hogy ha szintetikus olajat teszek a VFR750-be akkor csúszhat a kuplung és hajtókarcsapágyas lehet a motor mert túl vékony a modern szintetikus olaj egy ilyen gépbe.

Kissé megijedtem, mert anno többek egyetértésével Motul 300W típusú 10W40-es olaj került az én gépembe, amikor megvettem. A motor amúgy VFR-hez méltóan 52 ezer megtett kilométer után is hibátlanul működik, nem fogyaszt olajat, és nem füstöl.

A kérdésem az, hogy valóban árt-e ez az olaj a gépnek, vagy ne engedjem le idő előtt, mert nincs veszély?

Ne cseréld le az olajat! Igaz, hogy némely vékony olaj okozhat kuplungcsúszást. Ellen érvként felhoznám, hogy a kihegyezett versenymotorokba is szinte kizárólag szintetikus olajat használnak, pedig ott nagyon nagy az igénybevétel és nem csúszhat a kuplung. Ami igazán veszélyt jelenthet a motor élettartamára, az a rossz minőségű olaj. Több olyan motorral is találkoztam, amelyik ilyen típusú olaj miatt lett rövid úton csapágyas, de olyan motort, amely bizonyíthatóan a gyár által megadott teljesítményszintű, vagy annál jobb szintetikus olaj miatt lett csapágyas, még eddig nem láttam.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.