Deci olaj a légszűrőházban

2003.04.01. 09:57

Szinte biztos, hogy a meg növekedett kartergáz okozza a problémát. Ennek kiváltó oka a megkopott kompresszió gyűrű lehet, durvább esetben gyűrűtörés.

 
   
   

Az a problémám, hogy 90-es Kawasaki GPX 750R-em, ha hosszabb út után leállítom, kb. fél perc után kinyom a légszűrőházon vagy 1 deci olajat.
Menetközben nem dolgozza ki, és nincs semmi oda nem illő füst. Az erő is meg van. Mi okozhatja ezt a problémát? Az ismerősök kartergázra gyanakodtak, de akkor lehetséges, hogy az erőn nem érezhető és nem füstöl?


Szinte biztos, hogy a meg növekedett kartergáz okozza a problémát. Ennek kiváltó oka a megkopott kompresszió gyűrű lehet, durvább esetben gyűrűtörés. Általában akkor füstöl egy motor igazán, ha szelepszár-szimmeringes, tehát a megkopott szelepszár-szimmeringeken keresztül olaj kerül a hengerekbe, mely aztán ott elég, és a kipufogón füst formájában távozik.

A kartergáz megnövekedése a megkopott kompresszió gyűrűk mellett leszökő nyomásnak köszönhető. Mivel a kompresszió gyűrűk elkopása automatikusan nem vonja maga után az olajlehúzó gyűrű elkopását, ezért nem feltétlen füstöl a motor. Amennyiben az olajlehúzó gyűrűk elkopnak, akkor természetesen hasonló jelenség játszódik le, mint a szelepszár-szimmering problémánál, csak az olaj érkezési iránya más.

Az, hogy a motor erején nem érzed a kompresszió hiányt, lehetséges attól is, hogy már akkor kopottak voltak a gyűrűk, amikor hozzád került, valamint attól is, hogy ez egy lassan és fokozatosan végbemenő folyamat. Tehát nem egyik napról a másikra következik be, ezért nehéz észrevenni a különbséget.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.