Zajos probléma

2003.04.03. 09:11

Van egy 87-es Simson enduró motorom, ami igen furcsa morgó hangot ad a blokkból. Ez pedig elég kínos, ugyanis tavasszal el szeretném adni kedves kis gépemet.

 
   
    A fotó a www.simson.hu oldalról származik

Egy kérdéssel fordulnék hozzád. Van egy 87-es Simson enduró motorom, ami igen furcsa morgó hangot ad a blokkból. Ez pedig elég kínos, ugyanis tavasszal el szeretném adni kedves kis gépemet, amivel idáig még semmi probléma sem volt. Úgy gondoltam, hogy a főtengelycsapágy lehet rossz - az is volt - ezért kicseréltem, de a hang változatlan! Sokak szerint talán még a főtengely-fogaskerék és kuplung környéke adhat ilyen hangot. Vajon mi lehet a jó és költségkímélő megoldás? Kérlek, segíts a zajos probléma megoldásában, mert nekem már nincs több ötletem!

Ezt igazából hallani kellene, de azért megpróbálok tanácsot adni. Mivel a főtengelycsapágyakat kicserélted, ezért szűkíthetjük a kört. A hang forrása lehet a hajtókarcsapágy, bár ez inkább kopogó, mint morgó hangot adna.

Ezen kívül, lehet az általad is említett kuplungmeghajtó fogaskerékpár, amennyiben kihegyesedtek a fogaik. Ezt könnyen ellenőrizheted, csak le kell venned a kuplung oldali deklit. Valamint hasonló hangokat adhat a blokkban lévő többi csapágy is (váltó).

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.