Felszerelés termetes ürgének

2003.04.29. 09:50

Van egy elég nagy problémám. Mivel termetes ürge vagyok: 198 cm, 150 kg, ezért elég nehezen kapok magamnak normál ruhát is, nemhogy motoros ruházatot. Tudtok ebben segíteni, hogy hol nézzem meg?

 
   
   

Segítségeteket szeretném kérni. Bár régebben sokat motoroztam Simsonon és MZ-ken, igazából komolyabban most kezdeném el. Ennek első lépéseként vettem egy Fazert.

Van viszont egy elég nagy problémám. Mivel termetes ürge vagyok: 198 cm, 150 kg, ezért elég nehezen kapok magamnak normál ruhát is, nemhogy motoros ruházatot. Tudtok ebben segíteni, hogy hol nézzem meg? Németországban 2-3 nagyobb áruházban már néztem, és egy-két kivételtől eltekintve nem akadt méretemre való ruha.

Ami azonban még ennél is nagyobb probléma, hogy egy komolyabb sisakot is szeretnék venni magamnak, ez pedig aztán végképp nem volt. Pedig alapból XXL-es a fejméretem, de egyik sisak sem volt jó, nagyon szorítottak. Tudtok valami boltot ajánlani, ahol foglalkoznak extra large dolgokkal. Akár lehet külföld is.

Úgy tudom, csak az Arai gyárt XXXL méretű sisakokat, ami sajnos nem a legolcsóbb gyártmány, ezért zsebbenyúlóssá teszi az öltözködést. A másik megoldás talán olcsóbb, de sajnos itt le kell mondani a zárt sisakról, ami már a biztonság rovására is mehet. A zárt sisakoknál ugyanis a fej körmérete mellett még az is gond lehet, ha az arc szélesebb, mint a két halánték. Ilyenkor elviselhetetlenül szorít a pofabélés, már ha egyáltalán sikerül belebújni a sisakba.

Kompromisszumos megoldás az olyan jet sisak, ami rendelkezik merev arcvédő plexivel (Pl. Nolan N 40 sorozat). Ezek még nagyobb sebességnél is használhatók, bár természetesen egy frontális ütközés esetén nem nyújtják azt a biztonságot és zajvédelmet, mint egy integrál sisak.

Motoros ruházat tekintetében a legolcsóbb - és valószínűleg a legkényelmesebb megoldás - ha itthon, saját méretedre csináltatsz motoros dzsekit, illetve nadrágot. A hazai iparosok nagyon ügyesek, én ajánlanám a Soma Bőrruházatot, van üzletük Budapesten és Kaposváron is.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.