CBR kuplungzörejek

2003.05.06. 09:10

Pártolom és támogatom az önálló kezdeményezésben végrehajtott motorszereléseket és beállításokat, de a szinkronizálás az egyik olyan feladat, amit ha abszolút nincs benne gyakorlatod, érdemes szakműhelyre bízni, ezzel sok időt, energiát és ősz hajszálat megspórolva.

 
   
   

Régebben már írtam neked, és kérdeztem néhány dolgot, amire választ kaptam. Ha nem haragszol most megint feltennék egynéhány kérdést, igaz most egy 1993-as 900 RR-rel kapcsolatosan.

A következő kérdésekre keresem a választ:

93-as évjáratú CBR 900 RR a kuplungja környékéről nagyon halk, de zörgő hangot lehet hallani. A tulaj szerint ez Honda jellegzetesség. Én nem tudom, nem foglalkoztam sosem jobban Hondákkal, és sosem hallottam arról, hogy a Honda típusra jellemző lenne ilyen. Az érdekelne, hogy valóban jellemző-e? Illetve mi lehet a kiváltó ok? (Nagyon halk zörgés, jobban csak odahajolva lehet hallani. Nem tudom mihez hasonlítani, és azt hiszem, behúzott kuplungkarral elhalkul, ill. megszűnik).

Illetve ezen a típuson hogyan működik a szinkronállítás? Leginkább az érdekelne, kell-e valamilyen közbetét a szinkronóra csövének a végére, amit be kell csavarni a karburátor alá? És ha igen, milyen közbetét kell?

Egyéb gondra nem emlékszem a motorral kapcsolatban. Ezekre a kérdésekre keresném a választ.

Nem hiszem, hogy típushiba lenne a kuplungzörgés, a 93'-as 900 RR-nél, legalábbis én nem hallottam erről. (Tudtommal az FZR 1000-nél az.) Mindenestre nem kell kétségbe esned, bármely tíz éves motornál előfordulhatnak kuplungzörejek, és amíg jobbára csak úgy hallod ezeket a hangokat, hogy fülelned kell, addig nincs komoly gond. Ezeknek a hangoknak kiváltó oka lehet a kuplung hajtása, a külső és belső kosarak megkopott körmei, a kinyomó szerkezet elfáradt csapágya, sőt mivel azt írtad, behúzott kuplungnál elhallgat, ezért gyanakodhatunk a váltó kuplungtengelyének csapágyaira is. A zajforrás pontosabb behatárolásához még szenzitívebb hallgatódzásra, vagy a kuplung leszerelésére és alapos vizsgálatára van szükség.

A szinkronizálással kapcsolatban úgy gondolom, nem kell semmit megemlítenem, amiben ennek a modellnek a beállítása eltérne más soros négyhengeres motorok beállításától. A szívócsövekbe bele kell csavarni a közbetéteket (ezeket adják a szinkronteszterhez), rácsatlakoztatni a csöveket, motort bemelegíteni és jöhet a beállítás! Én pártolom és támogatom az önálló kezdeményezésben végrehajtott motorszereléseket és beállításokat, de a szinkronizálás az egyik olyan feladat, amit ha abszolút nincs benne gyakorlatod, érdemes szakműhelyre bízni, ezzel sok időt, energiát és ősz hajszálat megspórolva.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.