Emelkedő alapjárat

2003.06.26. 10:11

Felettébb érdekes problémával(legalábbis nekem) fordulok hozzád. Egy CAGIVA PRIMA EVOLUZIONE 50-es, '96-os évjáratú sportmoci boldog tulajdonosa vagyok.

 
   
   

Diagnosztikája a következő: Üresben, ha állok a motorral, úgy hogy hozzá sem nyúlok semmihez, elkezd intenzíven emelkedni a fordulatszám, teljesen magától tör fel az égig. Csak tegnap fordult elő először ez a probléma és nem tudom mire vélni. Mi lehet a hiba/baj?

Utoljára a néhai MINI ROMET-emnél tapasztaltam ezt, de már akkor sem tudtam, mi lehet. A karburátora elég primitív, szinte semmilyen állítási lehetősége nincs, egy alapjárat-állítócsavar árválkodik rajta csak, de az alapjárattal semmi probléma sincs. Elég kínos a helyzet ugyanis épp eladni készülök az egyébként hibátlan állapotú motort, és nagyon kellemetlen lenne, ha az érdeklődőnek kipróbáláskor is előjönne a hiba.

Véleményem szerint a probléma a főtengely-szimmeringekkel van, egész potosan a gyújtás oldali főtengelyszimeringgel. A megkopott szimmering mellett fals levegőt szívhat a motor és ettől pörög föl. Amennyiben nem a szimering a ludas, akkor egyébb helyen szív fals levegőt a motor, mint például a szívócső és a henger, vagy a szívócső és a porlasztó találkozásánál, a forgattyúsház két fele között, a hengertalp-tömítésnél stb.

A lényeg, hogy fals levegőt szív a motor!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.