Szerinted ez természetes?

2003.07.03. 14:04

A kopogó hangot a gyújtás adja. Erre utal az is, hogy néha a motor hátrafelé indul el. Vagy holtponti, vagy utógyújtása van a motornak. Ez könnyen orvosolható egy egyszerű gyújtásbeállítással.

 
   
   

1. kérdés: Van egy Aprilia Tuareg Rally típusú mocim, amire egy Polini típusú tuning henger lett téve. Furcsa kopogó hang hallatszik a motorból. Az előző tulajdonos rakta rá a hengert, és ő azt mondta, hogy ez a tuning henger miatt van. A mociba azóta kb. 6000 km lett belehajtva. A henger állítólag 195 cm 3-es. Szerinted ez természetes?

2. kérdés: A kuplung nem emel ki rendesen, keményen veszi a sebességeket, álló helyzetben járó motorral alig tudom a sebességváltó kart megmozdítani, furcsa módon még olyat is csinált, hogy egyesbe raktam és hátrafelé akart indulni a motor, aztán lefulladt. Ez lamella kopás vagy szerkezet hiba, és ez adhatja-e a motor kopogó hangját?

A kopogó hangot a gyújtás adja. Erre utal az is, hogy néha a motor hátrafelé indul el. Vagy holtponti, vagy utógyújtása van a motornak. Ez könnyen orvosolható egy egyszerű gyújtásbeállítással. A kuplung probléma kiváltó oka a megkopott kuplunglamellák lehetnek. Erre csak a lamella cserét tudom javasolni!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.