Ragadozó dugattyú

2003.07.08. 10:07

A motor típusa: Honda NSR 80. Évjárata: 1996. A gond, hogy 7000-es fordulat fölött iszonyatosan melegszik és már többször is megszorult egy kicsit a dugó benne (szerencsére mindig a kuplungon van a kezem). Már nem az eredeti dugó van benne, hanem Prox dugattyú. Most járatom, van benne kb. 600 km.

 
   
   

Régebben, az előző dugójával ugyanezeket a tüneteket produkálta, csak picit nagyobb fordulaton. Egyszerűen nem akart tartósan (2 km-nél többet) 9000-es fordulaton menni, rögtön megszorult a dugó. Az olajtartályt kitisztítottam, a szivattyú működik, a hűtőrendszert átmostam, új hűtőfolyadék került bele, a kipufogót kiégettük. Ennek ellenére nem változott a helyzet. Szerelőnél is volt, ő is tisztogatta, szétszedte, felújította a hengert, de nem talált semmit.

A kérdésem az, hogy mi lehet az oka ennek a rendellenes szorulásnak? Egyáltalán, hogyan kell beállítani ennél a típusnál az olajszivattyút, milyen keverékkel dolgozik? (Castrol R2-es olajat használok.) (A motor benzin fogyasztása elég nagy, kb. 4,5-5 liter, az olaj is rendesen fogy.)

Általában tartózkodom mindennemű termékkel kapcsolatos véleménynyilvánítástól, mivel nem szeretnék sem reklámot, sem ellenreklámot csinálni. Most kivételt teszek és elárulom, hogy sok rosszat hallottam a Prox dugattyúkról. Egész pontosan azt, hogy meg - megragadoznak. Ismerek egy embert, aki már egy éve járatja a robogóját, és még mindig megragad neki!

Mivel viszont, mint írtad az előző dugattyúval is ezt csinálta a motor, ezért egyből tompítanám is a kritikát. Nem biztos, hogy a dugattyú miatt ragad meg a motor lépten-nyomon. Nem tudom, van-e hőfokmérő a motoron, de elképzelhető, hogy a hűtési rendszer elégtelensége okozza a problémát. Ha el van tömődve a hűtő, vagy le van vízkövesedve, akkor nem segít egy egyszerű átmosás. Minimum vízkőoldóval feltöltve kellene egy napig állva hagyni, majd azután nagy nyomású vízzel (slag) átmosni.

Másik probléma lehet az illesztés. Amennyiben a hengerfúrást végző gépműhely nem a gyári előírásnak megfelelő illesztésre fúrta meg a hengert. Újabb kiváltó ok lehet a kenés. Ez részben a benzin - olaj keverék aránytól, azaz a keverék minőségétől függ, részben a motorba áramló keverék mennyiségétől. Ha nem bízol az olajpumpában, akkor javaslom, iktasd ki a rendszerből és tankolj keveréket az üzemanyagtankba, ha mennyiségi problémára gyanakszol, akkor nézd meg a gyertya színét!

Ha túl világos, akkor kevés üzemanyagot kap a motor, és ez is megragadáshoz vezethet. Ez esetben javaslom, emeld feljebb a shubertűt a porlasztóban. Végül az is kiválthatja a sorozatos megragadást, ha egyszer komolyabban megragadt a motor, és a dugattyú-alumínium felkenődött a hengerfalra, akkor azon a ponton utána mindig meg fog ragadni a dugattyú.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.