FZR olajszint

2003.09.04. 09:58

Ráhajtottam az autópályára, és ha egy folyamatos fordulatszámra álltam rá (5-6000), akkor egy percen belül kigyulladt az olajlámpa, és folyamatosan égett is.

 
   
   

Pár hete jöttem haza egy hosszabb, 2000 km-es túráról egy Yamaha FZR1000 (1993) motorral, és felettébb különös dolog esett meg velem az utolsó 500 km-en. Még hetekkel az indulás előtt lecseréltem a motorolajat és természetesen a szűrőt is, szakszerű módon. Az olajszintet az ablakon látható optimális szint fölé egy hangyányival töltöttem, egy szerelő ismerősöm tanácsára. Szintetikus Castrol R4 (SAE10w50) olajat töltöttem bele, ami mindig is volt a blokkban.

A tünet az volt, hogy ha ráhajtottam az autópályára és egy folyamatos fordulatszámra álltam rá (5-6000), akkor egy percen belül kigyulladt az olajlámpa, és folyamatosan égett is.

A következő kútnál megállva ellenőriztem a lehűlt blokknál, egyenes helyzetbe állított gépnél az olajszintet, ami még mindig azonos volt azzal, ahogy azt a cserénél beállítottam. Kérdőn álltam a jelenség felett, és ugyan világító olajlámpával, de hazamotoroztam. Azt vettem észre, hogy amikor visszaváltogatás van, motorfék stb., tehát nem konstans a fordulat, akkor prímán, tünetmentesen muzsikál a blokk.

Miért jelentkezik mégis a probléma az autópályán, folyamatos fordulaton?

Szerencsére az FZR 1000 olajlámpája nem az olajnyomást, hanem az olajszintet jelzi. Ha az olajnyomást jelző lámpa világítana, akkor lenne igazán nagy a baj! Olajszint tekintetében pedig nagy baj nem lehet, ha szemmel láthatóan eléri a megfelelő szintet.

Két dologra tudok gyanakodni a problémával kapcsolatban. Egyik, hogy elromlott az olajszintjelző és ok nélkül gyullad ki a visszajelző lámpa. Másik pedig, hogy el van tömődve valamelyik visszafolyó furat, melynek következtében nem tud olyan gyorsan visszafolyni az olaj a hengerfejből a karterba, mint amilyen ütemben az olajpumpa nyomja fel az olajat. Miután megállsz lefolyik az olaj és a szint megint megfelelő.

Ezt talán úgy lehetne ellenőrizni, hogy mikor menet közben kigyullad a lámpa, akkor hirtelen megállsz, de úgy, hogy tartod az 5-6 ezres fordulatot, majd elkezded figyelni az ablakot. Ekkor leállítod a motort és figyeled, mennyi idő elteltével érkezik meg az olaj. Én mindenesetre nagyobb esélyt adok a szintjelző hibájának.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.