Jön a tél?

2003.09.30. 10:07

Nekem egy XV535 DX Viragóm van. Problémám nincs a motorral, de tanácsot szeretnék kérni. Lassan el kell rakni a motort télire, és szeretném megkérdezni, hogy mit javasol, mit érdemes ilyenkor tenni. Nincs nagy tapasztalatom ebben, mert a motort az idén vettem és ezért kérem a segítségét.

Szerintem korai még elrakni a motort télire, biztos lesz még egy-két szép nap, mikor élvezet a motorozás! Viszont vitathatatlan, hogy (néhány elszántabb sporttárs kivételével) előbb-utóbb téli pihenőre kényszerülnek a motorok. A huzamosabb pihentetésből eredően bekövetkező hibák megelőzése végett érdemes néhány dolgot elvégezni a motoron, mielőtt végleg hátat fordítunk neki tavaszig.

Először is vedd ki az akkumulátort és tárold szobahőmérsékletű helyen, de semmiképp ne közvetlenül a betonon. Az üzemanyagtankot töltsd fel teljesen üzemanyaggal, így elkerülheted az esetleges rozsdásodást a tank belsejében. Bakold fel a motort, ezáltal nem terheled folyamatosan a teleszkópokat és a gumikat. Ezen kívül, ha időd és kedved engedi, érdemes néha beindítani és megjáratni egy kicsit a motort a pihenőidő alatt is.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.