Erősödő szelephang

2003.10.28. 12:51

Vettem egy távol-keleti gyártású, új, négyütemű robogót (nagyon olcsó, tárcsafékkel, riasztóval, pótféklámpával, 1 év garival ~230000 Ft), meg vagyok vele elégedve, csak picit aggódom a motor hangja miatt.

Már kaptam tőled jó pár hasznos tanácsot régebben, amit nagyon köszönök ismét, remélem most is tudsz rám szánni egy kis időt.

Ez egy Sunray JCH-50QT, valójában 80 cm 3-es, OHC-s, kétszelepes négyütemű, a Honda CH80 (Elite 80) blokkja van benne, lehet hogy csak licenc, bár állítólag ők ennek a motornak a beszállítói. Még bejáratós, csak 80 km van benne.

Bemelegedés után(!) jön elő a (szerintem) szelephang, kicsit erősebbnek tűnik, mint lennie kéne. Ez természetes és halkabb lesz a bejáratással, vagy nézzem meg a szelephézagot (a gyár 1000 km-nél írja elő először)? Most olvastam a rovatban, hogy ha nincs szelephang, az nem jó, kell lennie egy picinek (gondolom, ahogy zárnak, picit koppannak). Lehet, hogy ez még normális, teljesen amatőr vagyok.

Másik dolog, hogy meg van adva a szelephézag a használati útmutatóban:
Outlet (gondolom kipufogó?): 0,08
Inlet (szívó?): 0,05

De nincs mellette mértékegység! Gondolom mm-nek kéne lennie, de abban ez icipici még a motorhoz képest is, mérni sem tudom, szerinted, mi lehet ilyenkor az alapértelmezés? Ha mégis mm, akkor honnan lehet ilyen vékony dolgot szerezni, amivel ellenőrizhetem? Továbbá az sincs ott, hogy meleg vagy hideg motorra vonatkozik-e? Gondolom hideg az alap.

Ha melegszik a motor, hogyhogy erősödik a hang? Eddig még csak a fordítottjáról hallottam. (Lehetséges, hogy a hőtágulás miatt jobban szűkülnek a szelepfészkek, és beljebb zárnak a szelepek, mint amennyit a szelepszár nyúlik + a vezérműtengely tágul?)

Meg tudom csinálni ezt itthon, speciális szerszámok nélkül? Az olaj el fog folyni, ha leemelem a szelepvezérlés fedelét? A vezérlésnél csavaros megoldás szokott lenni? Azt ugye jól teszem, hogy keverékkel (98-as benzin + 1:40es aránnyal szintetikus 2t olaj) járatom be, de meddig adjam neki ezt? (1000km?)

A füzete 1000 km-es olajcsere-periódust ír elő. Ez nem túlzás? Ki lehet nyújtani ezt egy jobb minőségű olajjal? Jobb árban tudok venni: Quaker State motorolajat gyári viszkozitással (10w40), API SJ minősítéssel, ez jó bele?

Még ha esetleg tudod, hogy a gyári riasztóján hogyan lehet érzékenységet állítani, áruld el! (Teljesen automata, nincs rajta poti, szabályos kör alapú távirányító, 4 gombbal, ilyen "mancs" elrendezésben.)

Bocsánat hogy ilyen hosszúra nyúlt, csak folyamatosan jut eszembe a rengeteg kérdés.

Leveled számos kérdést tartalmaz, az egyikre sajnos nem tudok kielégítő választ adni. Ez a riasztó érzékenységének beállítása. A többi úgy érzem menni fog, nézzük sorjában!

Amit hallasz, az valószínűleg szelephang, és a mértéke csökkenhet a bejáratás során. Ennek az az oka, hogy a szelepfészkek kicsit beljebb verődnek (minimálisan), tehát a szelepszár közelebb kerül a himbához. Annyiban nehéz minden szelephangos vagy ezzel kapcsolatos kérdés, hogy igazából ezt hallani kellene, ennek hiányában nehéz 100%-os választ adni. Azt írtad: "Most olvastam a motordokiban, hogy ha nincs szelephang, az nem jó, kell lennie egy picinek". Ezt a mondatot vagy nem jól értelmezted, vagy és ejtettem fogalmazási vagy gépelési hibát. Utóbbi estben ez úton szeretnék helyesbíteni, miszerint nem szelephangnak, hanem csak szelephézagnak kell mindenképp lennie. Azért növekszik a szelephang a melegedés hatására, mert a motorod vezérlése himbás rendszerű, és ezeknél a motoroknál ez a természetes. Azoknál a motoroknál, ahol a vezérműtengely egyenesen a szelepek tetejét nyomja, ott a melegedés hatására csökken a hézag, ezért ott eleve nagyobb az induló érték. (~0,25 - 0,30 mm).

Nos, akkor ezek fényében azt mondom, amennyiben túl hangosnak ítéled a szelepek hangját, akkor ne várd meg az 1000 km-t, hanem azonnal ellenőrizd. A gyár által előírt értékek valósak lehetnek, méghozzá mm-ben. Ezt pedig egy hézagmérő segítségével tudod mérni, amit bármelyik szerszámszaküzletben beszerezhetsz. A művelet során nem fog folyni az olaj, ha jól tudom, nem is kell leszerelned a szelepfedelet, mivel van rajta kifejezetten szelepállító kis fedél.

Az olaj cseréjét felesleges 1000 kilométerenként megejteni. Az olajcsere periódus 1 év vagy 6000 km, viszont a jó minőségű olaj használatát mindenképp javaslom! Az 1:40-es keveréket viszont feleslegesnek tartom. Nyugodtan járj tiszta benzinnel, erre lett kifejlesztve a gép.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.