Erőtlen DIO

2004.01.29. 11:01

Van egy Honda Dio robogóm és van vele egy kis gondom. Az a probléma hogy nem veszi fel rendesen a fordulatszámot és ebből kifolyólag nincs hajtás. Úgy kezdődött, hogy jöttem haza tankolás után, és egyszerűen leállt. A motor valamelyest pörgött, de nem reagált rendesen a gázadásra.

Először az ékszíjra gyanakodtam, de annak semmi baja sem volt. Akkor szétszedtem az egész motort, a-tól z-ig mindent áttakarítottam, az olajpumpától a távszivattyúig mindent, de összerakás után ugyanúgy nem működött. Ez mitől lehet? Az elektromos részéről valamilyen kapcsolási rajz létezik valahol?

Mivel azt írtad, tankolás után kezdődtek a problémák, ezért elsődlegesen az üzemanyagra, és ezen keresztül a porlasztóra gyanakodnék. Főleg az üzemanyagra. Lehet, hogy víz került a benzinbe és a porlasztó alján megrekedt víz a felelős a történtekért. Nem tudom, esetünkben mit takar az A-Z-ig történt szétszerelés és összerakás, de amennyiben ez magában foglalta a porlasztó alapos tisztítását, akkor a problémának meg kellett volna szűnnie. Ha nem tartalmazta a porlasztó tisztítását, akkor ezt javasolnám.

Amennyiben ezen már túlvagyunk és továbbra is fennáll a probléma, akkor a gyanú ráterelődik a röpsúlyos kuplungra. Találkoztam már olyan esettel, mikor a röpsúly kilágyult rugói miatt már nagyon alacsony fordulaton kinyitottak a röpsúlyok. Olyan alacsony fordulaton, mikor a motornak még nincs kellő nyomatéka az elinduláshoz. Ekkor is hasonló jelenséget tapasztalhatunk. Ezen kívül szóba jöhet a főtengelyszimeringeknél, vagy a hengerfejtömítésnél jelentkező tömítetlenség miatt bekövetkező nyomásveszteség.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.