Fém fékcső előnyök

2004.02.06. 12:11

A fém fékcsövekről, tudnál nekem valami általános tájékoztatást írni!?

Mivel motoros rovatról van szó, gondolom fém fékcső alatt a külső fémsodrony erősítéssel ellátott műanyag fékcsövet érted. Valóban ez az elterjedt, de meg kell jegyeznem, előfordul a leginkább autóknál alkalmazott merev fém fékcső is. Ilyen megoldással találkozhatunk néhány Harley-Davidson modellen. Ez a megoldás tulajdonságait tekintve - a hajlékonyságol kivéve - megegyezik a sodronyerősítésű műanyag fékcsővel, ezért a továbbiakban, mint fém fékcső fogok írni róluk.

A fém fékcső előnye a hagyományos, szöveterősítésű fékcsővel szemben a következő:

Mint tudjuk, a folyadékok összenyomhatatlanok, ezt a jelenséget használják ki a hidraulikus fékek. A gumi fékcső tágulása következtében viszont minimális nyomásveszteséget kell elkönyvelnünk, ami intenzív fékhasználat és a fékfolyadék melegedésének hatására fokozódik.

Fém fékcső használatával sokkal határozottabb lesz a nyomáspont és jobb fékhatást érhetünk el. Fém fékcsöveket lehet kapni a konkrét típusokhoz előre gyártva, valamint külön a fékcsövet (méterben) és külön a csatlakozó-végződéseket. Amennyiben a második megoldást választjuk, nagyon kell ügyelni az összeszerelésre, mert a nem megfelelő összeszerelés szivárgást, nyomásveszteséget és ezáltal fékhatás romlást, vagy akár tragédiát is okozhat. Javaslom szakember igénybevételét!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.