Honda Lead füstök

2004.02.17. 15:00

Nekem egy Honda Lead 90-es típusú robogóm van, és olyan gondjaim vannak vele, hogy induláskor alig bírom elindítani, amikor viszont elindul, hatalmas füstöt, áraszt magából. Próbálkoztam már más típusú olajokkal, de nem igazán segített a bajon. Az olajozással lehet a gond?

A füstöt okozhatja olaj és benzin egyaránt. A lényeg, hogy valamiből több van a kelleténél az égéstérben. Amennyiben csak olajból van több - ez esetben kicsit kékes-szürke a füst - akkor vagy az olajpumpa adagol többet a kelleténél, vagy Te kevered túl sűrűre a benzin-olaj keveréket.

Jó minőségű olaj használata esetén javaslom 1:40, 1:50 arányú keverék használatát. Ha viszont benzinből is több van (benzin-olaj keverékből) - ekkor feketés-szürkébb a füst - akkor annak több oka is lehet. Nem zár rendesen a tűszelep, valamint a vákuumos benzincsap és álló helyzetben üzemanyag folyik a forgattyúsházba, ezáltal indítás után a többlet üzemanyag elég, pontosabban egy része a kipufogóban ég el és emiatt füstöl a motor.

Második lehetőség, hogy a membrános benzincsap membránja átszakadt és vákuumcsövön keresztül is üzemanyag folyik a motorba.

Harmadik lehetőség, hogy magas az üzemanyagszint (ennek az oka is lehet a tűszelep), vagy nem megfelelő a porlasztó beállítása és permanensen sok üzemanyagot kap a motor. Én a második verzióra gyanakszom, ezért javaslom, vizsgáld át alaposan a komplett üzemanyagrendszert, különös gondot fordítva a porlasztó tisztaságára és beállítására!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.