Vakgyertya

2004.04.14. 13:41

Szeretném a robogómba a görgőt kicserélni, de nincs a közelembe se szerviz, se légkulccsal rendelkező egyén. Mit javasolsz, mivel szedjem le a csavart a tengelyről.

Javasolnám, hogy keress fel egy gumisműhelyt, nekik tutira van levegőkulcsuk! Másik megoldás lehet az úgynevezett "vakgyertya" alkalmazása. Ez egy roppant egyszerű, házilag is elkészíthető, viszont nagyon hasznos szerszám. A szerszám lényege, hogy megtámasztja a dugattyú tetejét, és nem engedi átfordulni. Ennek következtében viszont könnyen lelazítható lesz minden forgó alkatrész végén lévő csavar.

A célszerszám elkészítésének módja a következő: végy egy rossz gyertyát, törd szét a porcelánt és üsd ki a komplett középső részét! Ezek után csupán a fém rész marad. Következő lépés, keress egy darab kb: 100 mm hosszú és a gyertya fém házának belső átmérőjével megegyező méretű vasrudat, majd helyezd a rudat a fém házba úgy, hogy nagyjából 70 mm lógjon túl a menetes részen és hegeszd /hegesztesd oda. Ez után már csak használnod kell. Csavard be a gyertya helyére, óvatosan támaszd fel a dugattyú tetejét a főtengely forgatásával, majd nyisd le a kívánt csavart!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.