Benzincsap gondok

2004.06.01. 10:28

Van egy kis probléma a 250-es Suzuki Banditommal. Ha a benzincsapot ON állásba teszem, akkor el kezd fulladozni a motor, és szinte lehetetlen beindítani. Nem kap üzemanyagot. Nem vagyok benne biztos, de ha jól emlékszem RES állasban is ugyanezt csinálja. Ha viszont PRI állásba állítom a csapot, akkor minden tökéletes. Azt szeretném kérdezni, hogy mitől lehet ez, és pontosan mi a szerepe a PRI állásnak?

Esetünkben vákuumos benzincsappal állunk szembe, melynek három állása van. ON, OFF és PRI. A vákuumos csap specialitása, hogy csak akkor nyit ki, mikor forog a motor, vagyis mikor vákuum keletkezik a motorban és ez egy cső segítségével (a szívócsövet köti össze a benzincsappal) eljut a benzincsaphoz. Ez alól kivétel a PRI állás, mivel ebben az állásban állandóan nyitva van a csap, ha van vákuum, ha nincs.

Ennek a pozíciónak az a lényege, hogy például porlasztó tisztítás után ne kelljen hosszú perceket indítózni, míg tele folynak az úszóházak, hanem szépen feltöltjük PRI álláson a porlasztót, majd indítás után átváltunk ON pozícióba. A PRI állás hátulütője, hogy álló helyzetben sem zár el a csap, és amennyiben nem zárnak tökéletesen a tűszelepek, akkor túlfolyik a porlasztó. Rátérve a hiba okára, vagy nem jut el a vákuum a benzincsapba, vagy hiába jut el, mert át van szakadva a membrán. Javaslom, ellenőrizd a vákuumcsövet, meg van-e, nincs-e kilyukadva! Amennyiben ezt rendben találod, akkor jöhet a benzincsap boncolás!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.