Variációk szimmeringcserére

2004.07.20. 12:13
Van egy Yamaha DT50MX típusú, 1994-es évjáratú motorom, aminek a teleszkóp szimmeringjét szeretném kicserélni. Kiszedtem a zéger- gyűrűt, alóla az alátétet, de tovább nem megy. Szeretném segítségedet kérni, hogyan csináljam tovább?

Ahhoz, hogy szakszerűen kicseréld a teleszkóp-szimmeringet sajnos szét kell szedned a teleszkópszárat. Először is ki kell húzni a teleszkópszárat a villahídból. A belső (vagy felső) szárak tetején lévő csavar eltávolítása után ki tudod önteni a használt olajat, majd ki tudod venni a rugókat. Ezután az alsó szár legalján találsz egy besüllyesztett csavart, ezt kell kicsavarnod, kivenned az általad is eltávolított zéger gyűrűt.

A következő pontnál nagy előny, ha van kéznél egy satu, amelybe be tudod fogni az alsó szárat, ugyanis már csak szét kell húznod a két szárat, pontosabban szét kell rángatnod. Általában nem adja magát könnyen. A két szár szétjövetele után a szimmering a belső száron marad, ahonnan egy könnyed mozdulattal letudod majd húzni. Az alkatrészek megtisztítása után jöhet az összerakás. Belső szár a külső szárba, alsó csavar vissza, szimmering - alátét - zéger a helyére, rugó, olaj, zárócsavar és kész is!

Van egy másik technika is, mely gyorsabb, de nem ilyen szakszerű, ezért csak az estben ajánlom, ha az alsó csavar semmiképp nem akar megnyílni! Az esetben a zéger és az alátét kivétele után egy rossz, rendeltetésére már alkalmatlan csavarhúzó segítségével át kell ütni a szimmeringet és kipattintani a helyéről, - de ezt nem tőlem hallottad!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.