Kormos gyertya okai

2004.07.22. 09:19
Az én problémám az lenne, hogy nemrégiben vettem egy Yamaha DT125R endurót. Kicsit átnézegettem a motort, megnéztem a gyertyát, szépen színe volt. Mostanában azonban már fekete a színe, kormos.

A gép megyen ugyanúgy, nem hinném, hogy a gyújtással lenne a baj. Volt egy idő, mikor kétes eredetű benzin került bele, akkor észre lehetette venni, hogy jobban füstöl a gép, és szerintem, azóta van ez a probléma. Ha tudsz tanácsot adni az jó lenne, mert szervizben nem segítenek csak jó pénzért könyvet vagy mást nem tudtam szerezni.

A gyertya két okból lehet kormos fekete. Egyik, hogy a kelleténél több üzemanyagot másik, hogy a kelleténél több olajat kap a motor. A túlzott üzemanyag-mennyiség oka lehet a nem, vagy nem tökéletesen záró tűszelep (elkoszolódott), és ezáltal megnövekedő üzemanyagszint. Ebben az esetben javasolnék egy alapos porlasztó tisztítást, mely megoldhatja a problémát.

Amennyiben a kelleténél több olaj kerül az égéstérbe, akkor annak is két oka lehet. Vagy a benzin - olaj keverék túl dús, néha előfordulhat, hogy ebben a kút, illetve a tankolt üzemanyag a hibás. Bár a kútfej automatikusan keveri a koktélt, tehát nem feltételezném, hogy több olaj kerül a keverékbe a kelleténél. Másik lehetőség, hogy főtengely-szimeringes lett a motor és váltóolaj kerül az égéstérbe, ettől fekete a gyertya. Ez megmagyarázhatja az egyik napról a másikra jelentkező problémát. Érdemes ellenőrizni a váltóolaj szintjét, mivel annak fogyása is alátámasztja a hibaforrást. Megoldás a főtengely-szimering cseréje.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.