Csöpögő Sepia

2004.08.10. 10:11

Van egy 96-97-es évjáratú Suzuki Sepia ZZ-m. Az vele a gondom, hogy nagy a fogyasztása és a porlasztónál a benzin leengedő csavart bármennyire húzom meg, valamilyen szinten mindig csöpög azon a vékony kis csövön, és a kipufogónak benzin szaga van! Ez mitől lehet? Vigyem el szervizbe?

Mivel a porlasztó alján lévő nyílás nem csak az úszóházban lévő benzin leengedésére szolgál, hanem túlfolyóként is, ezért véleményem szerint mind a csöpögés, mind a benzinszag arra utal, hogy magas a porlasztó úszószintje. Ez lehet beállítási probléma, vagy a tűszelep hibája.

Amennyiben nem zár megfelelően a tűszelep, úgy a kelleténél több üzemanyag kerül a porlasztóba, melyet a motor nem tud 100%-osan elégetni. Ezért ennek egy része a porlasztó túlfolyóján (csöpögés), a többi pedig elégetlenül a kipufogóba (benzinszag) távozik. A probléma megoldásaként javasolnék egy alapos porlasztó ellenőrzést, különös figyelmet szentelve a tűszelepnek. Ez a feladat igényel némi szakértelmet, tehát amennyiben nincs szerelési tapasztalatod, javaslom, fordulj szakműhelyhez!

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.