Mit tegyek, ha a krosszmotorok tetszenek?

2004.08.13. 13:00

Nézegettem a múltkor a honlapjukat és megtaláltam azt az oldalt, ahol a motorokat tesztelik! Én nagyon kedvelem a krosszmotorokat, és az a tervem, hogy jövő nyáron veszek is egyet! (Most csak egy Simsonom van, de tanulgatni jó az.)

Ahogy beleolvastam a tesztekbe, láttam a KAWASAKI KX 125-öst, ami egyből megtetszett! Nagyon szép az a motor. De sajnos nincsen rajta lámpa, se elöl, se hátul! Ezért ez utcai forgalomba nem helyezhető igaz? Vagy van megoldás?

Én akárhány képet láttam róla, egyiken sem volt rajta lámpa. Van valami megoldás, hogy hogyan lehetne ezt forgalomba helyezni? Nem muszáj 125 - ös papírral! Jó az 50 is! Vagy esetleg van ennek valami enduró változata? Mert úgy tudom, hogy azokat szerelik lámpával, meg indexel meg ilyenekkel. Ez igaz?

A másik dolog, ami ezzel kapcsolatban érdekelne, hogy mennyi ennek a motornak a használt ára? Mert igazából csak 350.000 Ft-om van egy jó 125-ös krosszra, de attól félek, hogy ennyiért nem tudok még venni KX 125-öst!

Esetleg nem tudnának ajánlani valami jó enduró/krossz motort, ami 350.000-ből kijön, és azért nézzen is ki valahogy, és motorikusan is jó legyen?

Sajnos a gyári krosszmotorokat nem könnyű lámpával felszerelni, mivel nincs rajtuk sem világítás tekercs, sem töltéstekercs, hogy legalább akkumulátorról lehessen működtetni a világítást. Ellenben vannak a versenyenduró motorok, melyek az adott krosszmotor lámpával szerelt, hosszabbtávú használatra felkészített, és beállított változatai. Egy ilyen motor vásárlását tudnám javasolni, amennyiben közúton és terepen egyaránt azonos intenzitással akarod használni a gépet.

Az ilyen versenyendurók természetesen forgalomba helyezhetőek. Sajnos nem ismerem a hazai versenyenduró piacot, viszont biztos, hogy ez egy speciális szegmense a piacnak és csak egy szűkebb kör szándékozik versenyenduró motort vásárolni. Ezért van esélyed kifogni egy-egy alkalmi vételt, ha valaki hirtelen szeretne megválni kedvencétől.

Olvasónk levele:

A cikkre szeretnék reagálni.
A Yamaha Fehérnél Üröm mellett kifejlesztettek egy vilagítás-rendszert krosszmotorra. A vizsgaztatásban is tudnak segíteni.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.